Soester Courant
Jannemien Cnossen

Ik kan ook heel goed stemmetjes doen

19 aug 2020

Afgelopen week was het weer eens raak. Ik vertelde aan iemand dat ik naast musicus ook stemactrice ben. Daarop begon diegene mij meteen te bestoken met "Ik kan ook heel goed stemmetjes doen" en "Mensen zeggen altijd dat ik zo'n mooie stem heb, zou inspreken niet iets voor mij zijn?". Daarna de onvermijdelijke vraag of ik iets zou kunnen regelen in een studio.


Ik probeerde uit te leggen dat het bij nasynchroniseren niet alleen belangrijk is dat je een goede stem hebt en 'stemmetjes' kunt doen, maar dat je ook moet kunnen acteren; het is een vak.
Als kind kon ik niet kiezen wat ik later het liefste wilde worden; actrice of musicus.
Mijn twee passies kreeg ik met de paplepel ingegoten. Mijn vader was pianist/organist en mijn moeder is actrice. Omdat ze een vast lid was van de hoorspelkern, mocht ik als kind af en toe ook een rol inspreken. Dat vond ik geweldig! Uiteindelijk koos ik voor de muziek en studeerde viool en jazz-zang aan het conservatorium in Den Haag.

Tijdens mijn studie stortte ik me volledig op het musiceren totdat ik gevraagd werd om een stemtest te doen voor de Disneyfilm 'Hercules'. Ik kreeg de rol!

Na 10 jaar studio in en studio uit om in te spreken, werd ik opeens gevraagd om te regisseren, iets wat ik al heel lang wilde. Maar ik was onzeker of ik het wel zou kunnen. Mijn lieve collega Fred Butter gaf me het vertrouwen en de kans om het te proberen. Inmiddels voel ik me als een vis in het water. Wat is er mooier dan samen met acteurs van alle leeftijden en de onmisbare technicus iets moois te maken voor de Nederlandse kijker? Of het nu TV, bioscoop of streaming is; door ons werk kan iedereen in Nederland ervan genieten.

Er wordt vaak raar opgekeken als ik vertel dat ik regisseer. Wat valt er nou te regisseren bij het inspreken? Je hebt toch gewoon een tekst die je inspreekt?
Ik leg dan uit dat de acteurs allemaal apart hun rol inspreken en dat ik als regisseur verantwoordelijk ben voor een goed lopende dialoog, de juiste energie en dat het goed op de 'bek- kies' ligt. Een grote uitdaging omdat het sinds de digitalisering in een in moordend tempo gaat.

Deze week heb ik weer heerlijk gewerkt in diverse studio's om tekenfilms in te spreken en te regisseren. Maar komende week ga ik ook weer repeteren en optreden met Herman van Veen op Landgoed de Paltz in Soest.

Ik kan niet wachten om mijn collega's weer te zien, de mensen waarmee ik de afgelopen jaren mee getourd heb en die bijna voelen als familie.Jannemien Cnossen