AD / UN
Jerry Goossens

Er valt iets te zeggen voor intieme kerst

10 dec 2020

Een sobere, of zelfs sombere kerst. Dat is wat Mark Rutte en de man die ik geen Pipo de Jonge meer mag noemen ons eergisteren in het vooruitzicht stelden.


Er komen geen versoepelingen, mogelijk zelfs verzwaringen. Het kerstdiner in het favoriete restaurant en een afzakkertje op kerstavond in het stamcafé zitten er definitief niet in, omdat de notitie van Economische Zaken waarin stond dat het heropenen van de horeca tot minder besmettingen zou lijden volgens Eric Wiebes niet meer dan een ‘concept van een gedachtelijn’ was. Een bewindsman met zoveel meel in de mond zou je eigenlijk even in de oven moeten schuiven. Komt ie er met een knapperig aangebakken deegbekkie weer uit.

Maar goed, om met de onsterfelijke TopPop-zangeres Dana te spreken: It’s gonna be a cold, cold christmas without you. Want opa en oma mogen nog net aanschuiven, en voor een verdwaalde eenzame tante is ook nog plek in de herberg. Maar dan houdt het op. Dat is inderdaad aan de sobere kant. Zeker als je een grote familie hebt. Maar dat hoeft niet somber te zijn. Zoals kerst in een groot gezelschap niet vanzelsprekend in de menseneen welbehagen is.

Ik herinner mij kerstvieringen in groot familieverband waarbij het mij bij binnenkomst al droef te moede werd, omdat mijn moeder de sfeer meende te moeten opluisteren met de kerstliederen van Herman van Veen.

Ik heb niets dan bewondering ' voor Utrechts grootste toonkunstenaar (‘hij keurt ’em af, die kut!’), maar de loden ernst waarmee hij de geboorte van het Christuskind bezong, was bij voorbaat voldoende om mijn vreugde daarover tot het nulpunt te doen dalen. Dat werd niet minder toen ik een paar kersten later Herman onderbrak om Merry F**king Christmas van South Park op te zetten, en mijn vader in woede ontvlamde.

Die keer dat mijn ouders echte kaarsjes in de boom hadden en ik, om een binnenbrand te voorkomen, een houdertje vol fikkend kaarsvet over mijn hand kreeg, waardoor ik de rest van de avond met mijn verbrande poot in een emmertje water heb zitten mokken. Om nog te zwijgen over al die verwijtjes, ruzietjes en oude zeertjes die soms tussen de hazenpeper en de cranberry- saus ter tafel kwamen.

Ieder nadeel heb zijn voordeel, zei die andere JC al.
Een kerstmis is bij uitstek een concept van een gedachtenlijn.
Een intieme Kerst, er valt wat voor te zeggen.Jerry Goossens