Dijlan van Vlimmeren schreef op 21 januari 2005 in het Eindhovens Dagblad

Van Veen op jubileumtourHet feestvarken zelf hecht er niet zoveel belang aan. Maar het meetapparaat dat de samenleving in zijn ogen is, vindt getallen wel belangrijk. Dus promoot Herman van Veen zijn zestigste verjaardag als reden voor een tournee langs een aantal grote theaters in Nederland, Vlaanderen en Duitsland. "Ik geloof niet zo in ouderdom. Wel in slijtage."


Op 14 maart wordt Herman van Veen zestig. Bovendien zit hij veertig jaar 'in het vak'. Aanleiding genoeg voor een serie voorstellingen in achtereenvolgens de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam en het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Verder is de man achter hits als 'Hilversum 3' en 'Anne' eregast op de Nekka Nacht in het Sportpaleis in Antwerpen en geeft hij twee verjaardagsconcerten in het Duitse Xanten. De verjaardag zelf viert de entertainer 'met vrienden en collega's' in de schouwburg van zijn geboortestad Utrecht.
De jubileumshows worden geen overzicht of compilatie van zijn grootste successen, zegt Van Veen. Wat kan het publiek de komende weken dan wel van hem verwachten? "Mijn geschiedenis vertelt wat er te vertellen valt. Ik geloof dat daar veertig jaar garantie op zit."
Over de inhoud liet de geëngageerde zanger/tekstschrijver woensdag tijdens een persconferentie in Rotterdam weinig los. Hij laat die van het moment afhangen. "Vanmiddag had ik een gesprek met een journalist met spierziekte. Hij vertelde dat in de Nederlandse samenleving steeds minder budget is voor mensen van wie het tempo lager ligt dan gemiddeld. Als ik vanavond zou spelen. zou dit een onder werp zijn." 'Inspiratie' zegt hij niet uit dit soort gesprekken te halen. "Ik geloof niet in inspiratie, zoals ik ook niet geloof in fantasie. Het is een herinnering, een waarachtigheid eigenlijk. "

Een ding staat echter wel vast: de in 2003 overleden Willem Wilmink is een factor in zijn komende theatertoernee. "Hij was een van mijn allerbeste vrienden. Met hem is een stuk communicatie weggevallen. Ik had aan hem een toets."

Herman van Veen zegt zich een jongeman te voelen met veel ervaring. "Ik plan mijn dood over pakweg 60 jaar. Ik zal niet sterven op het podium, maar in bed. Met niemand erbij." Na veertig jaar ervaart hij vooralsnog op het podium nog altijd het 'geluksgevoel'. Aan pensioen denkt hij nog lang niet. "Dat zou heel ongezond zijn."


Herman van Veen 60 jaar & 40 jaar artiest. Van 1 7 t/m 19 februari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, van 22 februari t/m 12 maart in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam en van 22 maart t/m 24 april in Koninklijk Theater Carré Amsterdam. Meer into: www.hermanvanveen.nl.