de Gelderlander
John Bruinsma

Hoe twee vrouwen zware stenen van hoop naar Arnhem sjouwen

16 sept 2019

Schepen, helikopters, tanks en diepladers, door bedrijven belangeloos ter beschikking gesteld, komen er aan te pas. Warme contacten met organisaties ter plaatse. Scheuten geduld en goodwill. Maar dan heb je ook wat.


Door de inzet van Sil van Oort (63) en Mirjam van Oort (68) mag Arnhem zich al vijftien jaar de plek noemen waar wordt gebouwd aan het Internationale Monument voor het Onbekende Kind.

Zeventien stenen

Vlakbij het nationaal verstrooiterrein Delhuyzen aan de Apeldoornseweg, ten noorden van de A12, kun je ze zien liggen: de zeventien stenen, acht tot tien ton wegend, die Sil en Mirjam met de stichting Roses for Children tot nog toe van over de hele wereld naar hier wisten te halen. Stenen uit Zweden, Aruba, Frankrijk, Polen, Egypte, Engeland, IJsland, Peru, Tibet, Duitsland, Bosnië, Israël , Indonesië, Rwanda, Zuid-Afrika, Roemenië en Ierland.

Dat ze er zo door in beslag zijn genomen, komt door Herman van Veen, die er zondag ook bij is als in het Posttheater de vijftiende verjaardag wordt gevierd. ,,We kwamen Herman tegen op een beurs waar ik mijn verdrietbrieven presenteerde”, vertelt Sil, lang in Arnhem woonachtig maar tegenwoordig gevestigd in Portugal.

,,Verdrietbrieven zijn kleurrijke kaarten waarmee rouwende kinderen het verlies van een naaste kunnen delen. Wij dachten dat Herman daar wel de aandacht op kon vestigen. In plaats daarvan gingen we met een opdracht van hem naar huis.”

De artiest had het idee van een monument dat het universele leed symboliseert van kinderen die geen kind kunnen of konden zijn. Kinderen die zijn beschadigd, verkracht of tot prostitutie gedwongen. Die geestelijk of lichamelijk mishandeld zijn. Die niet gewenst, uitgebuit of verwaarloosd zijn.
Kinderen, kortom, wier onschuld verloren ging of aangetast raakte.

Herkenbare pijn

,,De oorzaken kunnen verschillen, de pijn die dat geeft, is over de hele wereld voor iedereen herkenbaar", zegt de Amsterdamse filmmaakster Nina van Oort (28).
Zondag wordt de korte documentaire vertoond die zij maakte over de fietsreis met haar moeder Sil naar Portugal, in naam van Roses For Children. Onderweg vroeg ze aan kinderen hoe ze omgaan met tegenslag en emoties. Zoals aan Madou, een Ghanese jongen.
,,Hij was met zijn moeder naar Lissabon gekomen omdat hij ernstig ziek was en in eigen land niet kon worden geholpen”, vertelt Nina. ,,Hij had zijn broertjes moeten achterlaten. ‘Toen het zo slecht met me ging, dacht ik alleen aan mijn toekomst’, was zijn antwoord op mijn vraag. Hij wilde zijn moeder ondersteunen, omdat die bang was hem te verliezen.”

Vijfde kindje

Het verhaal illustreert de positiviteit en de hoop die ook Sil en Mirjam tegenkomen in hun ontmoetingen met kinderen, op hun zoektocht naar nieuwe bouwstenen voor het monument dat zij met de zegen van Herman van Veen vorm geven.

,,Het monument is ons vijfde kindje”, zegt Mirjam uit Overasselt, die net als zus Sil vier kinderen ter wereld bracht.
Het monument heeft de vorm van een medicijnwiel dat in de indiaanse mythologie de cirkel van het leven symboliseert en waaraan helende krachten worden toegedicht. In het midden staat het Kunstwerk van de Roos van Cobi van der Kuit, eromheen moeten uiteindelijk 35 manshoge stenen verrijzen. In elk land waar een steen vandaan komt, wordt óók een monument gemaakt.

Te zwaar voor zweverig

,,Zo creëren we plekken van bezinning over de betekenis van het kind zijn”, meent Mirjam. Zweverig? ,,Met zulke zware stenen kan dat niet", reageert ze gevat.
Zus Sil valt haar bij. ,,Dit is een project dat ook hout snijdt voor mensen die wat verder van gevoelsdingen af staan. Het kan alleen ontstaan door praktische samenwerking.”
Al hebben ze zich er wel wat mee op de hals gehaald. Die grote stenen naar hier halen, gaat niet zonder slag of stoot. Ook daarin schuilt volgens Nina symboliek. ,,Die stenen laten zien dat je van moeilijkheden mogelijkheden kunt maken. Zoals kinderen dat ook kunnen doen. En dat deze twee vrouwen dat voor elkaar boksen, vind ik ook heel inspirerend.”

Posttheater

De bijeenkomst in het Posttheater aan de Rosendaalsestraat in Arnhem ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Monument voor het Onbekende Kind begint zondag 15 september om 12.00 uur. Sprekers zijn onder andere Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en wethouder en loco-burgemeester Cathelijne Bouwkamp.

Ook Herman van Veen, beschermheer van Roses for Children, en zijn vaste gitariste Edith Leerkes verlenen medewerking, evenals zangeres Roos Blufpand.

Wie de bijeenkomst wil bezoeken, moet zich aanmelden via info@rosesforchildren.nl.



John Bruinsma