Het Gelders Orkest persbericht (vrijdag 19 september 2003)

Herman van Veen te gast bij HGO met sprookje Für Elise

Van donderdag 2 oktober tot en met zondag 12 oktober maakt Het Gelders Orkest o.l.v. Erik van der Wurff een tournee door Nederland met Herman van Veen. Op het programma staat het door Van Veen geschreven symfonische sprookje Für Elise. Concerten op 2 en 3 oktober in Musis Sacrum in Arnhem, 4 oktober in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, 7 oktober in het Concertgebouw in Amsterdam, 10 oktober in De Vereeniging in Nijmegen en 12 oktober in De Doelen in Rotterdam.

Programma
Samen met Herman van Veen voert Het Gelders Orkest Für Elise uit, een symfonisch sprookje. In dit programma zingt en vertelt Herman van Veen het verhaal van Frans van Goudenvis, de koning van Waterland. De koning houdt van muziek, en dan vooral van het klassieke genre, omdat je daarop zo heerlijk kunt wegdromen. Altijd mooie dromen, totdat hij op een dag al luisterend een nachtmerrie krijgt. Daarna wil hij louter nog klanken horen die hem wakker houden, zodat hij niet inslaapt. Logisch dat in dit sprookje de koning buitengewoon moe wordt, en onvoorstelbaar gelukkig als Elise hem uit de droom helpt zodat hij bij het horen van klassieke muziek weer ouderwets en vredig weg kan soezen.

Het programma bestaat deels uit werken uit het ‘ijzeren’ orkestrepertoire, deels uit allesbehalve dat. ‘IJzeren’ heeft twee kanten. Enerzijds staat het voor kracht - het wordt niet voor niets zo genoemd - anderzijds is het zwak door zijn vanzelfsprekendheid. Für Elise verhaalt over chaos en harmonie en wat we daarvan kunnen leren. Erik van der Wurff tekent voor de arrangementen en dirigeert Het Gelders Orkest in een sprookje voor volwassenen en jongeren.

Erik van der Wurff (1945) studeerde muziek (piano, dwarsfluit en contrabas) aan het conservatorium in Utrecht en is sindsdien actief als pianist, arrangeur, componist en dirigent. Hij schreef muziek voor theater, voor verschillende Nederlandse speelfilms, voor internationale televisieseries waaronder Alfred J. Kwak en Janosch Traumstunde en voor zes musicals die onder meer werden opgevoerd in Nederland, Moskou, Praag en New York. De wereld van Matthijs werd onderscheiden met het Gouden Hart van de stad Rotterdam.
Erik bewerkte en schreef niet alleen muziek voor vrijwel alle toonaangevende artiesten uit Nederland, maar ook voor John Denver en Toots Thielemans. Als dirigent, arrangeur en componist werkte hij mee aan producties met Het Residentie Orkest (Den Haag), het Noord Hollands Filharmonisch Orkest (Haarlem), het Orkest van het Oosten (Enschede), het Radio Filharmonisch Orkest (Hilversum), het BRT Filharmonisch Orkest (Brussel) en de Deutsche Oper am Rhein (Duisburg/Düsseldorf).
Met Herman van Veen, waarmee hij ruim 35 jaar samenwerkt, heeft hij op vele internationale podia opgetreden: het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam (meer dan 350 maal), het Schauspielhaus Hamburg, de Philharmonie te Berlijn, het Konzerthaus in Wenen, de Queen Elisabeth Hall in Londen, Carnegie Hall en Alice Tulley Hall in New York. Van de producties waaraan hij meewerkte werden er meer dan 15 onderscheiden met een Edison (Nederlandse Grammy Award), hij kreeg de Louis Davids prijs voor Het beste lied van het jaar (1978), ontving de Gouden Hond van EMI, werd voor zijn hele werk geëerd met de Gouden Harp van de Stichting Conamus en is drager van de Kunst en Cultuurprijs van de gemeente De Bilt.

Herman van Veen, zanger en schrijver van liedjes, sprookjes en vertellingen, groeide op als enige jongen in een arbeidersgezin. Studeerde, viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Maakte in 1965 zijn theaterdebuut met het muzikaal clowneske soloprogramma Harlekijn. Reist sindsdien de wereld rond. Speelt zijn voorstellingen in vier talen. Zijn eerste bundeltje met versen en verhalen werd in 1969 gepubliceerd, het eerste boekje van zijn beroemdste geesteskind Alfred Jodocus Kwak werd in 1979 uitgegeven en is inmiddels in twintig talen vertaald. Van zijn hand verschenen tot op heden 128 cd’s, 4 dvd’s en een zestigtal boeken.
Herman van Veen was jarenlang bestuurslid van en goodwill-ambassadeur voor Unicef Nederland. Stichtte daarna twee organisaties, Colombine en de Herman van Veen Foundation, om de Rechten van het Kind handen en voeten te geven door middel van kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden en Europa.
Hij is drager van de Louis Davidsring die hij in 1976 uit handen van Wim Kan mocht ontvangen en werd in 1993 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1999 kreeg hij uit naam van de Duitse Bondspresident het Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de Duits-Nederlandse verhoudingen. Tevens werd hij onderscheiden met de Goldene Kamera (Alfred Jodocus Kwak), een Silberne Bär (filmfestival van Berlijn), acht Edisons, de Radio 2 Zendtijdprijs 2002, de Prix d'Humanité en diverse prijzen op The International TV- en Filmfestivals in New York.

Concertgegevens:

Programma
Für Elise, een symfonisch sprookje

Uitvoerenden

Erik van der Wurff, dirigent
Herman van Veen, verteller en zanger
Edith Leerkes, gitaar
Zita Winnubst, kostuums