AD / UN
Machiel Coehorst

HET SUCCES KOMT NOG, OF NIET

3 JANUARI 2019

Theater Komiek Ronald Snijders gaat het theater in met zijn vierde show Groot Succes 2. Deel één is er nooit geweest en dat past precies bij zijn absurde humor.


Of ik eens een oudejaarsconference zou willen doen?" Ronald Snijders moet even nadenken. "Ik vind het uiteindelijk leuker om iets te maken dat langer meegaat dan de waan van de dag of het jaar." Maar goed, als hij er dan toch ooit voor gevraagd zou worden: "Dan zou ik het op mijn eigen manier doen en bijvoorbeeld een eigen draai geven aan een woord als 'blokkeerfries'. Dat zou dan een stugge Fries zijn die voortdurend dwarsligt, ook bij verga- deringen en zo."

Ronald Snijders (43) is geen cabaretier in de klassieke zin van het woord. Absurdist is wellicht een betere omschrijving. In zijn shows hoor je hem zelden reppen over actuele kwesties. "Op Twitter doe ik dat wel. Maar over het algemeen gaat het meer over mijn binnenwereld dan over de buitenwereld. De buitenwereld is wel een inspiratie, maar via een rare trechter in mijn hoofd komt alles er heel anders uit." Hij voelt zich meer yerwant met de doordachte humor van Herman Finkers dan met cabaretiers die de grappen op hun publiek afvuren. Andere voorbeelden? "Monty Python, Toon Hermans en mijn jeugdheld André van Duin."

Verwachtingen

De nieuwe show van Ronald Snijders is getiteld Groot Succes 2. Groot Succes 2? Er was toch nog geen Groot Succes 1? Snijders: "Groot Succes 2 is het vervolg op de voorstelling Groot Succes 1, die ik later ga doen. Of niet. Ik begin in ieder geval met de opvolger die altijd net ietsjes minder is dan het origineel. Anders zijn de verwachtingen zo hooggespannen. Ik borduur in feite voort op het succes dat nog moet komen."

Paracietspringer

Naast het theater is Snijders ook bekend van televisie. Hij presenteerde jarenlang RamBam, en VPRO's De staat van verwarring. Maffe gedachtesprongen zijn Snijders wel toevertrouwd. Met Fedor van Eldijk is hij auteur van De Alfabetweter, zijn vierde boek, een woordenboek met '1000 nieuwe woorden die het niet gaan redden'. In zijn shows komen er steevast een aantal voorbij. Recentelijk, tijdens het kerstdiner, kwam hem nog een nieuwe ter ore. "Zweetvoetsap, in plaats van grapefruitsap. Dat is een heel vieze, maar zo eentje onthoud ik natuurlijk wel." Ook zeer geschikt voor een boekje met de volgende duizend: "Paracietspringer in plaats van parachutespringen Ik moet nog even nadenken over een betekenis."

Taal is voor Snijders een grote bron van vermaak. "Taal is het meest onhandige middel qua communicatie. Ieder woord kan een valkuil zijn. Als een woord twee betekenissen heeft, zal ik er alles aan doen om juist de verkeerde te nemen." Het is een verwrongen manier van denken die continu doorgaat. "Dat heb ik van nature, in mijn shows zie je de ingedikte vorm ervan. Ik lees vaak vanzelf al een kop boven een artikel verkeerd."

Overigens wil hij wel gezegd hebben dat zijn theatershows niet alleen maar uit taalgrappen bestaan. "In Groot Succes 2 zit ook muziek, film en dans. Ik probeer met mezelf te dansen, maar weet nog niet of dat lukt."
Serieuze momenten zijn er ook.
"Ik zing een heel ernstig lied, waarbij mensen zullen denken: dat meen je niet! Het wordt weer een bonte mix van talige grappen, poëzie, nieuws en anekdotes. Er komt een blokje nieuwe woorden voorbij en een diashow. De centrale vraag is: hoe begin je als je een nieuw programma maakt? Na de try-outs kreeg ik van veel mensen te horen dat ze er erg om moesten lachen, 'ook vanwege de humor' zeiden ze dan en dat ze alle vertrouwen hadden in de uiteindelijke show. Ik heb nu dus ook veel zin in de premièreserie volgende week in Amsterdam."

Mysterieus

Voor een nummer in Groot Succes 2 werkte Snijders samen met Herman van Veen, nog iemand die hij zeer bewondert. "Ik heb hem veel geïmiteerd, ik hou van zijn liedjes en hij is een boeiende persoonlijkheid. Je bent nooit klaar met hem te bekijken en beluisteren. Hij is iemand van wie je tijdens een voorstelling gaat houden en bij wie je wilt zijn op zo'n avond. Er kleeft ook iets mysterieus aan hem." Van Veen was de eerste recensent van Snijders vorige show, Welke show. "In Soest heb ik in het theatertje op zijn landgoed de try-out gespeeld. Dat was geweldig om te doen.. Hij was heel enthousiast, maar had ook ideeën ter verbetering. Hij adviseerde om de muzikanten omgekeerd te laten beginnen: de toetsenist achter het drumstel en de drummer achter de piano. Een valse start als het ware. De eerste minuut is dus niet om aan te horen. Pas als ze achter hun eigen instrument zitten, klinkt het goed."



Machiel Coehorst