In de Gelderlander van 19 januari 2005 staat:

Alfred J. Kwak Haus, vlak over de grensHerman van Veen selecteert morgen in de regio Niederrhein locaties voor het eerste Duitse Alfred Jodocus Kwak (AJK)Huis. Het naar zijn wereld beroemde gele eend genoemde complex verrijst in de buurt van Xanten, naar het model van het Colombine vakantiecomplex voor zieke en gehandicapte kinderen dat in 1996 door de zanger en cabaretier werd geopend in Biddinghuizen. Volgens de planning gaat het “AJK-Planeten Haus over twee jaar open. Op het complex, dat rond een meer wordt aangelegd, krijgen ziekte en gehandicapte kinderen, samen met een hun ouders, een droomvakantie aangeboden.
Zeven speciaal ingerichte vakantiebungalows, die de namen van planeten zullen krijgen, worden gebouwd rondom een centraal zonnehuis waarin theaterfaciliteiten, een restaurant en een kinderdisco zijn gehuisvest. Fundraiser Hans-Werner Neske, de in Xanten woonachtige voorzitten van de Duitse Herman van Veen stichting, twijfelt er niet aan dat het AJKHaus er komt.Net als in Biddinghuizen zal het zijn uitgerust met medische voorzieningen, bijvoorbeeld een dialyseruimte, zodat ook nierpatiëntjes met vakantie kunnen. Neske, die ook voor voetbalster Franz Beckenbauer zogeheten charity events organiseert; “We kopiëren de Nederlandse succesformule. Alles is gedaan om de kinderen en hun ouders een geweldige vakantie te bezorgen. Voor hun ouders is het bovendien goed te zien dat ze kunnen optrekken met mensen die in dezelfde situatie verkeren als zij.

In het huis komen kinderen straks uit heel Europa samen. Het kan zo een prachtige ontmoetingsplaats worden. De reden dat de in Duitsland zeer populaire Herman van Veen zijn tweede “Colombine” uitgerekend in de grensregio Niederrhein wil vestigen komt voornamelijk omdat zijn golfvriend Neske daar woont. Neske is medeoprichter van het Golfpark am Schloss Moyland, vlak naast het bekende museum. Ten behoeve van de Stichting Herman van Veen organiseerde hij in 2002 een benefiet toernooi in Mönchengladbach
Toen bleek dat de Duitse belastingdienst lastig deed over het overboeken van de opbrengst naar de Nederlandse van Veen Stichting werd besloten een Duitse stichting op te richten. Doelstelling; de oprichting van een Alfred Jodocus Kwak Haus om zo bij te dragen aan de culturele ontwikkelingen van zieke en gehandicapte kinderen uit de hele wereld. Als eerste aanzet werd vorige zomer een benefiettoernooi gehouden voor golfende prominenten en vrienden van Van Veen. Onder hen Rudi Carell, wielrenlegende Rudi Altig, skiër Marc Giradelli en de oud-voetballers Rainer Bonhoff en Willy van de Kerkhof. Dat bracht 41.000 Euro in het laatje. Neske; ‘’sinds bekend is dat Herman hier zijn AJKHaus wil opzetten, lopen ze de deur bij me plat.

Zo groot is zijn reputatie dat zich van alle kanten al sponsors aanbieden om te helpen bij de bouw de inrichting en de promotie van het huis. Een bevriende architect heeft al belangeloos een ontwerp gemaakt. Verder hebben zich artsen en fysiotherapeuten aangemeld die er diensten willen draaien. Burgemeesters in de buurt willen allemaal graag dat we in hun gemeente komen. Als de grond eenmaal is aangekocht moet in 2006 de fondsenwerving voor de bouw en inrichting op volle toeren gaan draaien. Dat gebeurt onder meer met een nieuw benefiettoernooi voor beroemde en vermogende golfers, een groot galaconcert in Keulen waar Herman van veen voor zijn Duitse publiek zijn zestigste verjaardag zal vieren met bevriende artiesten.


Op 24 juni geeft Herman vanVeen ook nog eens een benefietconcert in Xanten.