Herman van Doninck schreef op 18 maart in de Gazet van Antwerpen (met foto's van Bert Hulselmans)

Nekka-Nacht, Van Veen-Nacht

Nekka-Nacht wordt opnieuw het feest van het betere Nederlandstalige lied. Terug naar de essentie, luidt de boodschap. Met Herman van Veen, die ijzersterke muzikanten bij zich had, was er een centrale gast die vooral voor intimiteit en diepgang zorgde.

Van Veen zelf stond de hele avond lang op het podium, alleen of in combinatie met zijn gasten. Aanvankelijk was het een beetje moeilijk om het veel te grote Sportpaleis in de ban te houden, maar uiteindelijk lukte dat wonderwel.

Willem Vermandere en Kommil Foo zorgden voor een grappige performance. Het broederpaar werd zelfs begeleid op viool door Van Veen himself. Ook Eva De Roovere kwam met haar breekbare liedjes heel goed over. En dan kwamen de echte boezemvrienden van de jarige over de vloer. Herman Finkers zong met van Veen over de meisjes uit vervlogen dagen en Paul van Vliet had het over diepe echte vriendschap voor de centrale figuur en voor…. Vlaanderen. Hij had een operatie uitgesteld om toch naar Antwerpen te kunnen komen en het feest te kunnen meevieren.
Uit Zuid-Afrika kwam Karin Hougaard, een dame met een forse stem en een dito uitstraling.
Maar toen Anne en Babette samen met papa Herman Anders zongen, kon je een speld horen vallen. Meteen het ontroerendste moment van de avond. Hoewel, de 250 kinderen van de diverse koren mochten er ook wel zijn.


Nekka Nacht 2005, Sportpaleis Antwerpen, nog één voorstelling
Vanavond vrijdag 18 maart, 20.30 uur
Tickets 078-15.51.51


Herman van Veen: "Wonder van stilte"
Na de eerste van de twee voorstellingen was Herman van Veen een gelukkig man. "Met dit soort van Sportpaleizen had ik tot vandaag geen ervaring."


"Tot nu had ik hoofdzakelijk gespeeld in zalen met een maximumcapaciteit van 3 tot 5.000 man", vertelt hij. "Ik was vooral ontroerd door het wonder van de stilte. De eerste twintig minuten was het een beetje moeilijk, maar daarna werd er haast ademloos geluisterd. Dat is een groot compliment voor het publiek."
Er passeerden heel wat bijzondere momenten de revue. "Mijn dochters Babette en Anne zien en horen zingen, dat is puur geluk. Zij zijn en blijven mijn twee schatten. En dan waren er mijn vrienden Paul van Vliet en Herman Finkers. Het zijn toch prachtige cadeaus om zo'n mensen te mogen ontvangen. En ook mijn waardering voor een man als Willem Vermandere is alleen maar toegenomen. Hij is pas een echte mens."Paul van Vliet:
"Diepte- en hoogtepunten"

Cabaretier en Unicef-ambassadeur Paul van Vliet was graag ingegaan op de uitnodiging van Herman van Veen.
"We zijn er altijd voor mekaar geweest", legt hij uit. "We hebben mekaar gekend toen we heel hoog zaten, maar ook toen we heel diep zaten. Onze vriendschap is onvoorwaardelijk. Herman heeft een veel groter internationaal talent dan ik, maar daar gaat het bij ons niet om. In dit vak is er veel komedie en jaloezie en daar hebben hij en ik gelukkig geen last van. En dat geeft een zalig gevoel."