DvhN
Jacques J. D’Ancona

Herman van Veen: ‘Dan sta ik voor ‘t eerst in Veendam...’

28 mei 2017

Herman van Veen op het toneel in Veendam. Na een diagonaal loopje huppelt hij met de rug naar de zaal terug, struikelt, valt en schreeuwt het uit: „Ik heb mijn pols gebroken.”


Dat klopt. Guus Hofman, huisarts te Veendam, is als toeschouwer een avondje uit. Op de toneelvloer van theater vanBeresteyn bevestigt hij: „Een gebroken linker pols, een redelijk zuivere breuk.”

Ongelooflijk jammer

Suf van de pijn, inventariseert de 72-jarige Herman van Veen de ervaring. „Het ging heerlijk. Sta ik voor het eerst in 52 jaar in Veendam, wat op zich verwonderlijk is met mijn achternaam. En dan gebeurt dit. Maar we komen hier terug.” Op de zwoele zaterdagavond bevindt hij zich tegen twaalf uur in de gipskamer van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Een operatie is niet nodig. De pols is gezet en de entertainer wordt voorzien van pijnstillers naar huis gereden.

Het is veertien minuten over tien - twintig minuten na de pauze, nog ruim een half uur te gaan - als de voorstelling wordt afgebroken, het doek dicht gaat en de gitariste Edith Leerkes om assistentie van een arts vraagt. Jos Kraan, directeur vanBeresteyn, prijst het adequate en professionele optreden van zijn medewerkers. „Ik ben een sentimentele jongen en heel trots op mijn mensen. Het is ongelooflijk jammer. Wat een prachtige artiest, dit was genieten. Hij is muziek, hij ademt muziek. Virtuoos en tegelijkertijd subtiel in zijn verhalen.

Drukke speellijst

Dit had een geweldige uitsmijter van het seizoen kunnen worden met twee uitverkochte zalen. Een avond eerder hoorden we niet anders dan buitengewoon enthousiaste reacties. Maandag nemen we contact op met de bezoekers en dan kijken we verder of er een nieuwe datum uitkomt. Herman van Veen heeft tot en met juni 2018 een drukke speellijst.”

De show Avond van Herman en zijn vier muzikanten was dé avond van de stichting Jonckheren en Jonckvrouwen, sinds de oprichting in 2007 nauw betrokken bij vanBeresteyn. Ina Burema, accountant en belastingadviseur, is al die jaren voorzitter. „Zes keer per jaar hebben we een voorstelling voor een twintigtal deelnemende bedrijven. Het idee hebben we ordinair gejat van De Klinkkast in Winschoten, met als doel reuring in Veendam te veroorzaken. Overigens zonder ons inhoudelijk met de programmering te bemoeien. Wel is de concertvleugel onder meer aangeschaft van onze jaarlijkse bijdrage.”

'Ik ben geen rampenfotograaf'

Over de kunstenaar Herman van Veen wil mevrouw Burema nog wel even iets kwijt. „Ik ben enorm onder de indruk van zijn manier van muziek maken en de energie die eraf spat. Het samenspel met zijn ensemble, de lol die ze hebben op het toneel, het is ronduit geweldig om mee te maken.”

Corné Sparidaens, die toestemming had om aan het slot van de voorstelling voor deze krant foto’s te maken, houdt zijn toestel in de tas, terwijl de ambulance voorrijdt. „Hierover ga ik niet discussiëren. Ik ben geen rampenfotograaf.”Jacques J. D’Ancona