AD/UN
Peter van de Vusse

Omstreden broederschap Pius X niet welkom in Willibrordkerk

16 mei 2017

Tientallen prominente Utrechters en vrijwilligers van de monumentale Willibrordkerk doen een dringend beroep op de gemeenteraad om de ophanden zijnde verkoop van de neogothische kerk aan de behoudende priesterbroederschap Pius X tegen te houden.


Zij vrezen dat het open karakter van de kerk verloren gaat. Het college van burgemeesters en wethouders heeft een principeakkoord bereikt over de verkoop aan de broederschap. De raad moet hiermee nog akkoord gaan.

Brief

De open brief is ondertekend door onder meer Claudia de Breij, Ad van Liempt, Joris Linssen, Maarten van Rossem, Paul Schnabel, Jos Stelling, Herman van Veen en Henk Westbroek. Ook drie (oud-)wethouders (Kernkamp, Van Lidth en Van Willigenburg) en acht (oud-)hoogleraren scharen zich achter het verzet. De brief is door 27 Utrechters ondertekend.

Volgens secretaris van de stichting culturele evenementen St. Willibrordkerk A.J. Braun wil Pius X, dat vasthoudt aan traditionele vormen van het katholicisme, alleen die evenementen toestaan die strikt passen binnen het rooms-katholicisme. ,,De Willibrordkerk is nu een huwelijkslocatie voor alle gezindten, straks alleen nog maar voor rooms-katholieke huwelijken. Voor wereldse voorstellingen van Culturele Zondagen is geen ruimte. Alleen religieuze muziek die past in het conservatieve gedachtegoed wordt toegestaan’’, zegt Braun.

Braun verwacht dat het aantal toeristen en bezoekers fors terugloopt. Nu zijn er jaarlijks zo’n 26.000 bezoekers. De stichting culturele evenementen St. Willibrordkerk (SCEW) organiseert bijna elke zondag een concert, om geld te genereren voor onderhoud. Ook is de kerk op vrijdag en zaterdag open voor publiek.

‘Shocking’

Henk Westbroek noemt het ‘shocking’ dat een gemeentebestuur, die zichzelf vooruitstrevend noemt, de Willibrordkerk verkoopt aan een reactionaire club. ,,De gemeente omarmt reactionaire denkbeelden, om geld binnen te halen. De Willibrordkerk is een monument dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Er zal straks geen ruimte zijn voor transgendertoiletten in de Willibrordkerk, waar de gemeente zich zo hard voor maakt’’, zegt Westbroek een tikje cynisch.

De gemeente is akkoord gegaan met het bod van Pius X dat een deel van de schulden overneemt. Na de restauratie van de kerk bleef de Willibrordstichting - de eigenaar van het gebouw - met een schuld van 1.65 miljoen euro zitten. De gemeente stond hiervoor garant. De SCEW wilde een deel van de schuld overnemen, maar bood minder dan Pius X.

D66-raadslid Aline Knip onderschrijft de eis in de petitie dat de Willibrordkerk open en toegankelijk moet blijven. Maar tegelijkertijd vindt zij het van belang dat er een oplossing wordt gevonden voor de schulden. ,,Wij weten nog te weinig over hoe Pius X de toekomst ziet. Daarom hebben we om een raadsinformatiebijeenkomst gevraagd, die op 6 juni plaatsvindt.’’

De Willibrordkerk kwam in 2014 in het nieuws na een theatervoorstelling van Dries Verhoeven. Aartsbisschop Wim Eijk deed de kerk vervolgens in de ban. Gevolg hiervan was dat er geen rooms-katholieke missen meer gehouden konden worden.



Peter van de Vusse