Soester Courant
Martin Huizenga

Feestje rond 150 jaar De Paltz

7 juli 2017

Wat: Opening kabouterdorp en de viering van 150 jaar Landgoed De Paltz.
Waar: Herman van Veen Artscentrum, zondag.


"Regelmatig kom ik hier en zie dan iets nieuws op het Landgoed," zegt een vrijwilliger. Zij komen uit het hele land: stoelhouders, vrijwilligers, medewerkers, familie, kinderen en vrienden, gevraagd door Barones van Paltz bis Dort om vandaag feest te vieren. Harlekijn, het productiebedrijf van Herman van Veen, huist nu vijf jaar in de gebouwen van het landgoed. Het landhuis renoveren was een deel van de overeenkomst.


Herman: 'Binnen was mooi mos en buiten mooi bos. Het groeide overal, alles bewoog. Als eerste, de regen buiten de deur houden. Bleken er ook nog 53 vleermuizen te huizen. Alle vluchtelingen zijn welkom, echter... Toch maar weggelokt door Spaanse vleermuismeisjes te importeren. Asbest in het huis. Mannen in witte pakken. Zelfs de langzame lift is in werkende staat teruggebracht. Dit kost wat, we zingen hard, maar zo hard kan ik niet zingen. De verbouwing is afgerond. We zitten op 62 procent.'

Beneden zijn de werkruimtes, op de bel-etage het café en daarboven de galerie. Buiten op dit moment de expositie van Peter Meyers, die grote dieren maakt van corte staal. Zijn zoon schetst het leven van zijn vader: 'Zijn baan hield op en hij koos voor zijn droom. Staal was hét. Hij leerde van het beeld te houden.' De Paltz is gevormd door Duitsers uit Rheinland Pfalz die, in de twee de helft van de 19e eeuw, 'zo sneu van het vechten en oorlogen waren', dat zij wegvluchtten naar hier. Herman is tijdens zijn optreden in Duitsland bevriend geraakt met de 'Bürgermeister von 'Stadt Landau in der Pfalz', Dr Maximilian Ingen- thron: 'Je spreekt in het Duits Pfalz als Paltz uit (de f niet, de t wel), vandaar de fonetische schrijfwijze hier'. Landau, de grootste Duitse wijn- producerende gemeente, vandaar zijn 150 flessen wijn om de vriendschapsband te bevestigen en te verstevigen.

In den beginne gaf Harlekijn een periodiek uit, 24 jaar lang. Met hulp van Martine Tjie a Loi, heeft Herman de draad opgepakt. Het eerste exemplaar, 25e jaargang van de glossy 'Harlekijn, het Paltz cultuur tijdschrift.' Twee per jaar, los of abonneren. Edith Leerkens duidt het fonds Harlekijn. Bedrijfsmotto: 'Niemands knecht, niemands baas.' De kleine onafhankelijke warme bakker in de kunsten, die broodnodig is. Naast de liefde is dit het mooiste wat ons is overkomen. 150 voorstellingen per jaar hier, veelal voor mensen die het zich niet zelf kunnen veroorloven, via organisaties als de vriendenloterij, de nieren hartstichting...'

In de ochtend is het kabouterdorp officieel geopend door Kabouter Paltz. In de kapschuur vertelt hij het spannende verhaal over de Al- vermannen. 'Soest is een echt kabouterdorp, Paulus van Jean Dulieu. De kabouters van Rien Poortvliet en kabouter Palz.' De spreuk in spiegelschrift boven de uitgang van het café luidt: 'Tot ziens, luister, kijk, proef, ruik en glimlach.' Een optreden en een afsluitende BBQ rest.



Martin Huizenga