Bosch en Duin Magazine
Ineke van Offeren

"Het clubje uit Bosch en Duin voelt als een knuffel"

sep 2016

"Het clubje uit Bosch en Duin voelt als een knuffel" aldus Herman van Veen in de Kapschuur op Landgoed De Paltz. Dat clubje bestaat wel uit zo'n 100 inwoners van Bosch en Duin en directe omgeving. Op 29 mei zijn zij naar Landgoed de Paltz getogen om kennis te maken met Herman van Veen en Edith Leerkes en hun Arts Center.


Als ik om twee uur aankom, is het al een drukte van belang op de majestueuze toegangslaan naar de Villa van Landgoed De Paltz. Nu zijn er in Bosch en Duin ook wel wat aardige oprijlaan- tjes, maar ze moeten het toch allemaal afleggen tegen die van De Paltz. De laan is in volle glorie hersteld met een ingewikkeld klinkerpatroon, klassieke lantaarns met koperen hoedjes en bankjes om rustig van al dat moois te genieten.

Gelukkig is het weer goed, ondanks de vrij sombere voorspelling. Een aantal mensen is dan ook komen lopen vanaf het Hilton Hotel, een wandeling van toch gauw een stief kwartiertje. Anderen zijn heel slim op de fiets gekomen, want die kunnen ze tenminste vlakbij de villa parkeren. Uiteindelijk rijden er ook vijf pendels heen en weer tussen De Paltz en het Hilton Hotel.
Al snel verspreidt iedereen zich met koffie of thee over de diverse kamers van de Villa, de veranda's en het terras met uitkijk over de afgraving, indertijd ontstaan door commerciële zandafgravingen. Door het weidse uitzicht - regelmatig begraasd door onze Bosch en Duinse schaapskudde - is het daar goed toeven.

Precies om drie uur verzamelt iedereen zich in de Kapschuur voor een kort welkomstwoord door Klaas Hans Noordenbos, voorzitter van de Vereniging Bosch en Duin e.o. Daarna betreden Herman en Edith het toneel en vanaf dat moment kun je een speld horen vallen. Zingend, spelend en verhalend vertellen zij over hun leven, De Paltz en Stichting Harlekijn. Bij de ontroerende song 'Liefde van later' zie ik iemand stiekem een traan wegpinken.

Stichting Harlekijn is destijds opgericht als springplank voor jonge artiesten en nu een bloeiende organisatie die dit jaar haar 50 jarig jubileum viert. Toen Harlekijns jasje een paar jaar geleden te krap geworden was, gingen Herman en Edith naarstig op zoek naar een nieuw en vooral ruimer onderkomen. Het bleek dat Utrechts Landschap onder andere de Villa en de Kapschuur in de aanbieding had. De deal was dan ook snel gesloten. Deze plek, dit uitzicht, deze omgeving...

De Villa zelf was wel even slikken: vervallen, vuil en roze! Die verfkwast had de Bhagwan beter niet kunnen hanteren. Langzaam maar zeker en met behulp van een klein legertje vrijwilligers wordt de Villa in haar oude luister hersteld. De Kapschuur is inmiddels uitgegroeid tot een bruisend centrum waar zo'n 100 concerten en voorstellingen per jaar gegeven worden. Een volwassen Arts Center voor kunst en cultuur.



Ineke van Offeren