AD / UN
WICHARD MAASSEN

Verwendag Soest verzacht het leed van asielzoekers

'Op zo'n dag besef je hoe goed wij het hebben"

7 sep 2015

SOEST
Tijdens een verwendag voor asielkinderen op landgoed De Paltz in Soest was alle narigheid zaterdag even ver weg. "Als het drama zó dichtbij komt, is het geen ver-van-mijn-bed-show meer."



Zonder toestemming te vragen pakt een Eritrees jochie de gitaar van Evert-Jan van Zandvoort en begint er met een brede lach wild op te tokkelen. Het is een van de vele vrolijke momenten tijdens een verwendag voor zo'n 60 asielkinderen en hun ouders op Landgoed De Paltz in Soest.

De hele zaterdag kunnen ze zich zowel binnen als buiten uitleven met spelletjes en knutselactiviteiten. "Op zo'n dag als vandaag besef je weer hoe goed wij het in Nederland hebben," zegt Renée van Zandvoort, die samen met echtgenoot Evert-Jan in het 'kabouterbos' Hollandse liedjes zingt voor de jongste gasten, zoals In de maneschijn en Ik zag twee beren broodjes smeren.

De verwendag is een initiatief van podiumkunstenaar Herman van Veen, wiens Arts Center is ondergebracht op De Paltz. Het idee ontstond echter al vorig jaar, ver voor de grote vluchtelingenstroom op gang kwam. In Duitsland was Van Veen betrokken bij een festijn voor zieke kinderen. Hij wilde iets dergelijks ook in Soest houden, maar dan voor asielkinderen. Soester Bert Smit, drijvende kracht achter de verwendag: "We hebben toen nooit kunnen bevroeden dat de wereld nu zó op drift zou raken." De vluchtelingen, afkomstig uit het asielcentrum Kamp van Zeist, zijn met twee bussen naar Soest gereisd.


"We konden toen niet bevroeden
dat de wereld nu zo op drift zou raken"
Bert Smit, drijvende kracht


De meeste van hen komen uit Eritrea en Syrië.
In een afgezet deel van het bos, waar houten kabouters staan, volgen de kinderen een parcours van jeu-de-boules en bellenblazen. De allerkleinsten hebben de dag van hun leven, maar de 11-jarige Mohamed en de 13-jarige Mustafa vinden het allemaal net iets te kinderachtig. Het tweetal zit sinds begin dit jaar op een school in Zeist en spreekt een klein mondje Nederlands.

De jongens komen los in de muziektent van het echtpaar Van Zandvoort. Daar krijgen ze regenboog- kleurige ringen met een gat erin uitgereikt. "Als je daar doorheen kijkt," legt Evert-Jan uit, "kun je in je gedachten óveral naartoe, bijvoorbeeld naar een voetbalstadion."
"Echt?!," roept Mustafa, om er juichend op te laten volgen: "Barcelona! Messi!" Maatje Mohamed schudt z'n hoofd. "Nee, Ronaldo!"

Intussen maakt een aantal volwassen asielzoekers en hun kinderen honderd meter verderop, in een houten theehuis, kleine schilderijtjes. De 12-jarige Maya uit Syrië concentreert zicht op een vrolijk bloementafereel, maar na een blik op de schets van moeder Noor gaat een koude rilling over de rug. Met vaste hand schildert zij een boot vol mensen in een zo te zien onstuimige zee.

Symbool

"Dat heeft ze niet zelf meegemaakt," vertelt haar echtgenoot Hamza in het Engels. "De boot op haar schilderij is een symbool voor alles wat er gebeurt in de wereld." In de sinds 2012 woedende burgeroorlog in haar vaderland heeft Noor al minstens tien familieleden verloren. Van enkele neven is het lot onzeker.
"Het schilderen kun je hier met recht een therapeutische bezigheid noemen," zegt Suzanne Swager, een van de vele vrijwilligers. "Veel ouders schilderen hun voormalige huizen." In de middaguren zijn er workshops djembé en circus, en mogen kinderen nestkastjes timmeren. De verwendag wordt besloten met theater. Daarmee is het feest echter nog niet voorbij; om de drie maanden haalt het Arts Center de kinderen uit het azc op voor een door Van Veen geschreven voorstelling.


FIETSENDEPOT

Meer initiatieven op komst

Het blijft in Soest niet bij een verwendag alleen. Tijdens een liefdadigheidsfestijn op de golfbaan achter het Hilton hotel in Soestduinen en op landgoed De Paltz is in juni zo'n 17.000 euro opgehaald. Daarmee worden ook andere initiatieven bekostigd. Eén daarvan is een fietsendepot. Voor 35 euro levert de Soester fietsenzaak Profile tweedehands rijwielen.

Ben Smit, betrokken bij het Herman van Veen Arts Center: "Er wordt ook een voorraad fietsonderdelen aangelegd zodat vluchtelingen zelf kleine reparaties kunnen uitvoeren."
Verder wordt een tv met beamer aangeschaft, zodat kinderen in het azc films kunnen bekijken.



WICHARD MAASSEN