DNHK Markt
lbg

INTERVIEW HERMAN VAN VEEN

"Wij combineren kunst en natuur"

feb 2015

Drie jaar geleden kocht allround-kunstenaar Herman van Veen samen met zijn gitariste Edith Leerkes landgoed 'De Palts', een plaats vol met Duitse geschiedenis. Tegenwoordig brengt hij er kunstenaars en particulieren in een schilderachtige omgeving bij elkaar.


Meneer Van Veen, een landgoed midden in Nederland meteen Duitse naam. Hoe bent u op deze plek terechtgekomen?

ik woonde al sinds lange tijd in Soest en was daardoor bekend met het nabijgelegen landgoed. Driejaar geleden hebben we voor ons bedrijf Harlekijn Holland BV vijf hectare van het land gekocht en naar ons eigen idee ingericht. Wat mij fascineerde was niet alleen de omgeving maar ook de geschiedenis. Halverwege de 18e eeuw begeleidde een aantal Pruisische strijdkrachten hun koning Frederik de Grote naar Soest toen die zijn nicht Anna van Hannover bezocht. Blijkbaar beviel hetze hier zo goed dat ze vervolgens gewoonweg bleven - als deserteurs of toch gewoon legaal, dat is niet helemaal duidelijk. Aan- gezien de nieuwe buren uit Rijnland-Palts kwamen, noemde men het landgoed al snel 'De Palts'.
Deze geschiedenis heeft mij altijd al gefascineerd. Tenslotte keerden de soldaten het leger de rug toe en begonnen hier een burgerlijk leven in de natuur.

Tegenwoordig is op het landgoed het Herman van Veen Arts Center gevestigd, waar jaarlijks 60 concerten, seminars en rondleidingen plaatsvinden. Hoe is dat ontstaan?

Bij alle evenementen staat de combinatie van cultuur en natuur centraal. Wij willen dat onze bezoekers zich laten betoveren en over grenzen heen stappen. Dat laatste trouwens heel letterlijk want wij stellen in het Arts Center ook schilderijen van internationale jonge kunstenaars tentoon en in ons team werken mensen uit verschillende landen. Zo is de Duitse Carolin Mayr samen met mijn vrouw verantwoordelijk voor het programma. Omdat we ook senioren, scholieren en minderbedeelden in staat willen stellen om aan alle evenementen deel te nemen, vragen wij principieel geen entree.

Hoe financiert u dit alles dan?

Volledig via sponsoren. Bedrijven, overheden, maar ook particulieren fungeren als naamgevers voor stoelen in het theater of paden in het park. Op die manier kunnen we het programma zo breed mogelijk voor anderen openstellen. Als tegenprestatie kan iedere naamgever natuurlijk ook zelf van ons aanbod gebruikmaken. Wij stellen voor bedrijven die ons ondersteunen ook conferentieruimtes tegen kostprijs ter beschikking. Natuurlijk altijd in overeenstemming met onze. artistieke elementen en de doelstellingen van het Arts Center.

Wat zijn die doelstellingen?

Het is voor ons belangrijk dat alle activiteiten een link hebben met sociaal en maatschappelijk handelen en met kunst en natuur. Wanneer een bedrijf een bespreking of conferentie op ons landgoed plant, dan zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat dit met een optreden van een strijkkwartet of een dansvoorstelling wordt gecombineerd. Op die manier brengen wij verschillende elementen van ons concept bij elkaar en creëren we een bijzondere belevenis voor iedereen.

Hoe is de feedback tot nu toe?

Heel goed. We hebben al 120 naamgevers gevonden. Bovendien worden we door 300 vrijwilligers en vrienden ondersteund - waaronder ook enkele Duitsers. Ik zou het mooi vinden wanneer ons concept ook grensoverschrijdend nog meer zou worden waargenomen. Ibg