Marc CARLIER schreef 12/02/2002 het Nieuwsblad


Schouwburg schittert in pluche en goud


Volgende week dinsdag, nét voor het startschot van Brugge 2002, opent de Stadsschouwburg opnieuw zijn deuren. Deze ,,bonbonnière'' uit 1869 is in tien maanden schitterend gerestaureerd en kan meteen zijn plaats weer innemen tussen de best bewaarde stadstheaters van Europa.

,,We reconstrueerden op basis van de oorspronkelijke plannen en gebruikten zoveel mogelijk dezelfde materialen'', zegt architect Géry Vandenabeele. Zo kan het publiek op de parterre vooraan opnieuw plaats nemen op zeven rijen originele klapstoelen met fluwelen bekleding. Ze werden op de zolder teruggevonden. Hun restauratie kostte 375.000 euro (15 miljoen frank).

De volledige restauratie, die in mei van vorig jaar begon, kost 8,55 miljoen euro (345 miljoen frank). Gelukkig kon de stad rekenen op een fikse subsidie van meer dan 50 procent: 3,7 miljoen euro (152 miljoen frank) komt van de Vlaamse Gemeenschap, 1 miljoen euro (40 miljoen frank) van de provincie.


Trekkensysteem


Met dat geld is heel wat gebeurd. ,,We hebben de oude pijnpunten van het gebouw aangepakt'', legt architect Antoine Dugardyn uit, ,,het dak is vernieuwd en geïsoleerd, verwarming, verlichting en elektriciteit zijn gemoderniseerd en eindelijk is het langverwachte automatische trekkensysteem geïnstalleerd om de decors naar boven te hijsen.'' Een lift tot en met de tweede rang maakt de schouwburg toegankelijker voor rolstoelgebruikers.

Maar natuurlijk is het vooral het interieur dat hoge ogen gooit. ,,We hebben de plannen van architect Saintenoy minutieus bestudeerd om zo origineel mogelijk de kleuren, het schrijnwerk, de vloeren, de stoelen te kunnen reconstrueren'', zegt architect Géry Vandenabeele. Het interieur werd opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke verfsoorten, glanzen en kleuren.


Tegels uit Marokko


,,Bijna alle historische deuren kregen hun originele kleurzetting in imitatie-eik terug. Het bladgoud in de toneelzaal bleek koperbeslag te zijn die we opnieuw moesten aanbrengen. In de vestibule zijn kopieën van de oorspronkelijke, gecapitonneerde deuren teruggeplaatst en het rood-roze behangpapier is een exacte kopie van het origineel. We moesten ook nieuwe, gele cementtegels laten maken in Marokko, want die vonden we hier niet meer.''

De foyer boven is verruimd met een tweede salon. Er komt een mobiele toog naar een ontwerp van Dirk Verhelle. De moderne lichtsculpturen in de schouwburg zijn van de hand van Hans de Pelsmacker.

De Stadsschouwburg opent feestelijk op dinsdag 19 februari om 17.30 uur, onder meer met een toespraak van Vlaams minister Paul Van Grembergen. 's Avonds treedt Herman van Veen op. De voorstelling is uitverkocht.



door Marc CARLIER12/02/2002