Nieuwsbrief nr 21
Sil van Oort e.a.

Activiteiten van de Stichting Roemeense Kinderhulp

Stichting Roos / Roses for Children

oktober 2012

Stichting Roos / Roses for Children zet zich in voor het oprichten van een het Monument voor het Onbekende Kind. En vroeg daarbij onze (Stichting Roemeense Kinderhulp) hulp.


Op Yardens' terrein Delhuyzen aan de Apeldoornseweg in Arnhem-Noord werd op 2 december 2011 een nieuwe steen geplaatst. De 8100 kg wegende gigant is afkomstig uit de bergen bij Sovata en werd met de lege vrachtwagens van het dozentransport naar Nederland vervoerd. De steen maakt deel uit van een kunstwerk, dat uiteindelijk zal bestaan uit 35 stenen uit verschillende delen van de wereld, met een roos in het midden. Een grootschalig, wereldomvattend monument ter herinnering aan de vele kinderen die door oorlogen, honger, ziekte of andere oorzaken geen lang leven gegund was. De 35 landen die een steen hebben geleverd, krijgen een kunstwerk aangeboden in de geest van de roos en het monument. Aan dit kunstwerk zullen lokale kunstenaars hun medewerking verlenen. Het monument is een initiatief van Herman van Veen, die hoopt hiermee een band tussen de landen te scheppen en tegelijkertijd een statement te maken om kinderleed onder de aandacht te brengen.

Via-via was Stichting Roos / Roses for Children bij ons (Stichting Roemeense Kinderhulp) terecht gekomen. Nota bene de ambassadeur van Roemenië had hun naar ons verwezen!
In eerste instantie was het een vreemd verhaal; de stichting Roos wilde een steen uit Roemenië halen en of wij dat (uiteraard belangeloos) zouden willen doen. Stenen hebben ze genoeg in Roemenië, maar waarvoor en waarom wij? Nadat we met de zusjes Sil van Oort en Mirjam Tempelhof kennis hadden gemaakt, waren ook wij verkocht. Twee zeer vriendelijke, gedreven mensen die al hun vrije tijd staken om het idee van Herman van Veen werkelijkheid te laten worden.
Het was vooral die passie en gedrevenheid waar wij ons zoveel meer konden verenigen. Uiteindelijk zijn Sil en Mirjam gelijktijdig met ons naar Roemenië afgereisd om nadat het de hulpgoederen waren uitgedeeld, zich te ontfermen over 'hun' steen.


De kennismakingsbrief


Stichting Roos / Roses for Children
Internationaal Monument voor het Onbekende Kind

..... De Nederlandse stichting Roses for Children / Stichting Roos maakt zich sterk voor het recht van het kind op gelijkheid zonder onderscheid van ras, geloof of nationaliteit en voor het recht van het kind op begrip en liefde van zijn ouders en zijn omgeving. Initiator van Roses for Children en het Internationale Monument voor het Onbekende Kind is de Nederlandse zanger, artiest Herman van Veen. De stichting heeft zich tot doel gesteld een grootschalig, wereldomvattend monument te realiseren voor alle kinderen die, door wat voor oorzaak dan ook, geen of maar kort kind konden zijn. Het monument vraagt aandacht voor de soms bijzonder moeilijke levensomstandigheden van kinderen. Het Internationaal Monument voor het Onbekende Kind is een monument waarin 35 menshoge stenen uit verschillende delen van de wereld samenkomen in een levenscirkel. Het hart van deze cirkel wordt gevormd door een kunstwerk, een roos.

Roses for Children schenkt ieder deelnemend land eenzelfde roos van de Nederlandse kunstenares Cobi van de Kuit. Het is de bedoeling dat deze roos het uitgangspunt zal zijn voor een Monument voor het Onbekende Kind in dat land. Roses for Children hoopt binnen enkele jaren een netwerk van deze monumenten in de wereld te realiseren. Omdat wij van mening zijn dat wanneer mensen overal ter wereld zich meer bewust zijn van het belang van een vredige, veilige en gezonde omgeving voor kinderen, dit zal bijdragen aan een betere wereld voor iedereen

Het Internationaal Monument voor het Onbekende Kind is opgestart in Nederland in 2002 en staat op de Veluwe nabij het plaatsje Terlet. Het project bestaat uit 35 deelprojecten (35 landen) en inmiddels begint het monument al een aardige vorm te krijgen. Er zijn reeds 14 stenen in Nederland geplaatst en 6 monumenten in het buitenland onthuld. Dit betreft met name in Zweden (Nybro): Aruba (Oranjestad); Polen (Gdansk): Duitsland (Munster): Bosnië (Tuzia): ZA (Pretoria): Israël (TelAviv): IJsland (Reykjavik) Een van de deelprojecten betreft Roemenië. Graag zouden we de stichting Roemeense Kinderhulp willen vragen of zij, als contact persoon naar Roemenië ,bereidt is om aan dit project deel te nemen.

In het kader van dit samenwerkingsverband zullen twee vertegenwoordigers van Roses for Children dan Roemenië bezoeken. Met hen samen wordt dan een ca. l.8Om hoge en ruwe steen uitgezocht; daarmee bedoelen we dat de steen niet bewerkt of glad gemaakt mag zijn en ook niet al te recht of vierkant van vorm dient te zijn. Omtrek 3-4 m (op breedste deel).


Op weg naar Roemenië


Na de kennismaking, die heel prettig was, werden de plannen gemaakt hoe dit project zou kunnen passen in ons schema en uiteraard wanneer ook het transport in Roemenië zou zijn. Zowel Sil als Mirjam waren zeer geïnteresseerd om te zien wat de Stichting in Roemenië doet en wilde graag een handje uit de mouwen steken.

Zo gezegd, zo gedaan. In november 2011 zijn ze naar Roemenië gevlogen en zijn daarna zelf naar Boekarest gereden om de Nederlandse Ambassadeur te ontmoeten en zijn medewerking te vragen om aanwezig te zijn als het monument in Sovata zou worden geopend . Aansluitend hebben ze actief meegeholpen bij het uitladen en verdelen van de hulppakketten. Het werd een zeer indrukwekkende dag voor hen. Maar nog belangrijker was de dag dat 'hun' steen zou worden geladen. Vanwege de verwachte sneeuw was de steen al vanuit de hooggelegen steengroeve naar beneden gehaald. Eigenlijk was hij veel te zwaar (8 ton) voor de kleine Roemeense vrachtwagen. Met veel geduld, beleid en precisie is de steen toen overgeladen in de Nederlandse vrachtwagen. Het werd een mooie en niet makkelijk te vergeten reis voor Mirjam en Sil en wij hebben er weer een paar nieuwe, gezellige kennissen bijgekregen.


Uit de nieuwsbrief van Roos


ROOS 'EN ROUTE' in ROEMENIË

Begin november 2011 waren we in Roemenië.
Het was een succesvolle en erg volle week met opnieuw veel indrukken. We hebben mogen genieten van de enorme gastvrijheid en de ontzettend lieve mensen in Sovata en we hebben veel armoede gezien. De verhalen liegen er niet om en die over de kinderen zijn vaak intriest. Het werk van Stichting Roemeense Kinderhulp is hartverwarmend en erg hard nodig. We hebben er een goed beeld van gekregen, omdat we de hele week met voorzitter Edwin Mentink en de andere mensen van de stichting hebben opgetrokken. Bezielde mensen die ook heel enthousiast reageerden op het Roosproject. Sovata heeft een betrokken vooruitstrevende burgemeester met een grote bereidheid om samen met de Mensen van Stichting Roemeense Kinderhulp een mooi monument te maken. Ook is er al een kunstenaar bereid gevonden, die er zijn energie in wil steken. Als het allemaal meezit dan zal het monument aankomend najaar waarschijnlijk al onthuld worden.

Het bezoek aan de Nederlandse ambassadeur in Boekarest was heel geslaagd. We hebben hem veel kunnen vertellen en de ambassadeur op zijn beurt heeft ons veel over de situatie in Roemenië uitgelegd. Met name over de situatie van de kinderen.


SIL van Oort en Mirjam Tempelhof

Voor info over Roos:
www.Rosesforchildren.nl