11 januari 2005 verscheen op Tijdnet

Herman Van Veen / '300 minuten verstrooiing (30 Jaar Carré)'dvd
Universal
In 1971 zorgde Herman van Veen voor een première: hij was de jongste cabaretier die ooit debuteerde met een show in Carré. Hij is er blijven komen. Op 18 maart is hij, als prille zestiger, de centrale figuur op de Antwerpse Nekkanacht. Enkele dagen later zal hij alweer in de Amsterdamse theaterzaal staan. Zijn negende doortocht wordt het dan. Maar eerst is er '300 minuten verstrooiing (30 Jaar Carré)', een driedubbele dvd die Van Veens band met Carré visualiseert en een selectie maakt uit de eerste acht doortochten, vanaf het prille begin (in zwart-wit) tot 2000.

Het totaalpakket is bijzonder fraai vormgegeven, met veel aandacht voor het rode pluche. De 91 liedjes worden opgesomd, maar aan extra informatie ontbreekt het. De kijker-luisteraar heeft er het raden naar uit welke shows de beelden precies geplukt zijn. Het oudste beeldmateriaal wordt bij overgangen af en toe onderbroken/verstoord door een wit vlak.

Het is onvermijdelijk dat sommige opnames de beperkingen tonen van de technologie van toen, repliceren de makers. Maar ondanks de technische gebreken en de soms wat willekeurige selectie, laat het chronologische overzicht een mooie evolutie zien van de carrière van Van Veen. Van de clowneske ?harlekijn? en de vertederende pierrot, die een lach én een traan laat (vloeien), over de zanger van nostalgische liedjes als 'Anne' en 'Hilversum 3' tot de kindervriend, die de eend Alfred Jodocus Kwak creëerde en de bühne omtovert in een dierenjungle, inclusief orkest, ballet en koor (zoals tijdens de speciale voorstellingen voor het Wereldnatuurfonds, hier ook present). De derde dvd bevat beelden van Van Veens meest recente Carré-doortocht in 2000, waarvan de televisieregistratie eerder al op dvd verscheen.

Omdat ook enkele liedjes zijn weggelaten en de dvd de vele extra's van die release mist, zijn de twee dvd's met fragmenten uit de zeven andere Carré-passages interessanter. Al was het maar omdat ze je geheugen opfrissen en tonen waar Van Veen en zijn kransje vaste muzikanten vandaan komen. Het wordt vooral aangrijpend wanneer Van Veen terugblikt, met een stem vol zoete melancholie, en daarom wordt ook uitgekeken naar de viering van zijn zestigste verjaardag die dit jaar plaatsvindt. Bijna 400 avonden - dat betekent meer dan een vol jaar - stond hij in dat 'gebouw dat leeft van klatergoud'. 'Het is voorbijgevlogen als een scheet', zegt hij erover. 'Heb geprobeerd mooi, dwaas en wijs te zijn.' Het is hem gelukt.

Pe 15:01 - 11/01/2005
Copyright © Tijdnet
Uitgeversbedrijf TIJD:TijdnetDe TIJDDe BeleggerTijd AcademieShopAdverteren