?????? schreef 100901 in het Nieuwsblad van het Noorden

Herman laat zich weinig zien in "zijn" Veenpark



Barger-Compascuum.
Plannen om het Veenpark in Barger-Compascuum verder uit te breiden rondom de populaire stripheld Alfred J. Kwak zijn er wel. De uitvoering laat evenwel nog zeker tot medio volgend jaar op zich wachten. Dat bleek zaterdag tijdens het bezoek van kleinkunstenaar Herman van Veen aan de zogeheten Harlekijnbeurs in het park, de officiële fandag.

De parkleiding moet tot nu toe lijdzaam toezien of Van Veens bedrijf Harlekijn Holland er in slaagt de rechten op de beeltenis van stripheld Kwak terug te kopen. Zolang het bedrijf die rechten niet heeft, moet het bij het bestaande Alfred J. Kwak-huisje blijven en mag zijn beeltenis niet in het park worden afgebeeld. De zaak ligt extra gecompliceerd omdat het copyright door Van Veen destijds aan diverse bedrijven is verkocht. Zo zijn de rechten voor het uitbrengen van de avontuurlijke eend ondergebracht bij bedrijven en uitgevers van kleding, stickers, speelfilms en posters. Warenhuisketen V&D heeft bijvoorbeeld de rechten voor een kledinglijn van de stripheld.
Het Veenpark en Van Veen sloten in 1999 een samenwerkingsverband. De twee hebben de rechten nodig om het park met diverse attracties van de stripheld uit te bouwen, maar om de merchandising rond producten als T-shirts, petjes en andere producten uit te breiden. De inkomsten uit verkoop lopen dan parallel met het stijgende bezoekersaantal, is de bedrijfsfilosofie van park-directeur Harry Keuter. De onderhandelingen om de rechten terug te kopen verlopen volgens manager André Flantua van Harlekijn Holland positief. Stripheld Kwak mag bij cyberkids vandaag de dag dan uit de tijd zijn, toch wil parkdirecteur Harry Keuter doorgaan op de ingeslagen weg. Dat houdt in: uitbreiding van de woon-klomp van de bekende eend in het park met een huisje van Henk de Mol. Of cabaretier Van Veen zelf aan de bemoeinissen rondom zijn geesteskind in het park toekomt is de vraag. De cabaretier heeft het erg druk met toneel, film en theaterpro-ducties in het buitenland. Maar ook met het schrijven van verhalen over zijn nieuwe strip-held Jan Kaman. Dat is eenjongen met een Hollandse moeder en Turkse vader die van voetballen houdt. De avonturen van Van Veens nieuwe stripheld worden afgedrukt in het officiële orgaan van de KNVB: Voetbal Totaal.

Tot teleurstelling van de ongeveer 200 fans die zaterdag op de fandag in het Veenpark afkwamen zei Van Veen -die laat arriveerde- dan ook: "Jullie zullen mij weinig zien." Een bittere pil die door Marjan Seegers uit Nijkerk lachend met een flinke slok wijn werd weggespoeld. Als haar idool weinig in Nederlandse theaters is te zien, dan reist ze hem gewoon achterna, slaapt ze desnoods voor de deuren van theaters om een kaartje te bemachtigen.
Zenuwachtig loopt ze zaterdagmiddag voor de ingang van het Turttehater in het Veen-park op de komst van de klein-kunstenaar op te wachten. Haar dochter staat met de camera paraat om moeders met haar idool op de gevoelig plaat vast te leggen. "Ik vlieg hem om de hals", is ze van plan. Als ze Van Veen in het oog krijgt, gaat zij meteen over tot actie. Met de lach van een dolgelukkig tienermeisje laat ze zich fotograferen.

Met de dezelfde toewijding houdt Chris Janssen uit IJssels tein zich met zijn favoriete clown bezig. Vanaf Van Veens eerste optreden in 1967 in een Utrechtse blueskelder verzamelt Janssen alles wat met de cabaretier te maken heeft. "Ik heb alles." Behalve een single 'Dovemansoren'. Daarom stroopt de IJsselsteiner alle ruil en platenbeurzen af naar dat zwarte schijfje. "Die heb ik nog niet. Mensen die hem hebben mogen er voor vragen wat ze willen."





terug naar de index