Artikel uit Apeldoornse Courant van 10 maart 2003

Bakkerijen verkopen brood met winst voor Zuid-Afrika

APELDOORN - Ruim 700 bakkers in heel Nederland gaan de komende zes weken een speciaal ontwikkeld brood verkopen voor het bakkerijproject van de van oorsprong Apeldoornse arts Hugo Tempelman in het Zuid-Afrikaanse township Elandsdoorn.
Het initiatief van drie bakkers is nu landelijk overgenomen. 'Uniek', aldus de Apeldoornse initiatiefnemer Adrie Ribbink.
Ribbink belandde eigenlijk per toeval in het township. 'Ik was op reis en toen kregen we de vraag of we wilden gaan kijken bij de plaatselijke bakkerij'. Die was slechts in naam nog bakker. 'Ze verkochten daar brood dat van de rijken was overgebleven. Dat had dan een week ergens ongekoeld gelegen. De groen beschimmelde korst knipten ze weg en verkochten de binnenkant als brood'. Dat beeld is hem bijgebleven.
Thuis in Apeldoorn begon hij in samenwerking met enkele collega's de actie 'Leeuwenbrood'. Per verkocht 'Leeuwenbrood' gaat tien eurocent naar een bakkerijproject dat lokaal is opgestart. Er is al een bakkerij werkzaam, daar werken nu 10 mensen. Dat moeten er veel meer worden. 'Nu heeft men daar vers brood, en hoeven kinderen die 20 kilometer komen lopen niet meer met lege handen terug,' vertelt Ribbink.
Meelfabrikant Koopmans raakte enthousiast door de actie en besloot meel ter beschikking te stellen. Ook directeur Maarten de Vries van Wilde Ganzen sprong bij. 'Dit soort lokale initiatieven steunen wij vanuit ons idee dat je mondiaal moet denken maar lokaal moet handelen', aldus De Vries. 'Wij staan dit soort acties bij met raad, daad en de baten. We geven advies hoe de fondsen verworven moeten worden, administreren de giften en verdubbelen de opbrengsten.'
Samen met de idiële stichting ICCO, die bovenop de 25 cent per verkocht 'Leeuwenbrood' nog eens 25 cent bijlegt, kunnen er twee bakkerijen plus bakkerstoebehoren worden gebouwd.
Tempelman en zijn echtgenote Liesje zijn vanaf 1994 actief in de township ten noordoosten van Johannesburg. Ze hebben met hun projecten inmiddels internationale aandacht getrokken. Vooral door de wijze waarop zij samen met de lokale bevolking en met financiële ondersteuning van bedrijven, particulieren en instellingen de leefomstandigheden van de ruim 40.000 inwoners van dit township hebben verbeterd.
Dankzij de inspanningen van het artsenechtpaar kan de township nu beschikken over een volledige kliniek, kraamkliniek, tandheelkundige kliniek, voedselvoorlichtingsprogramma, onderwijs, computeronderricht, een postagentschap, Aids-voorlichtingteam, vuilnisophaaldienst en een bakkerij. Dankzij de bakkerij kunnen de bewoners van de township dagelijks beschikken over vers brood.

EERSTE BROOD

Cabaretier/zanger Herman van Veen en oud-tennisser Jacco Eltingh die de actie ondersteunen, namen gisteren het eerste Leeuwenbrood in ontvangst uit handen van de drie bakkers die het initiatief namen. 'Het is fantastisch wat Hugo en zijn vrouw voor elkaar krijgen, dit is de hoeksteen van een samenleving. Ik ben blij dat ik hierbij kan helpen. Want dit is letterlijk broodnodig', aldus Van Veen.
Wethouder van economische zaken Jaap Wortman bood Adrie Ribbink namens de gemeente Apeldoorn 1000 euro om 800 broden te kopen en distribueren via het Leger des Heils. 'Als gemeente ondersteunen we dit soort acties.
En als er iets is, dan is één telefoontje genoeg', aldus de wethouder.