woensdag 09 november 2005 schreef Cyril Snijders in het AD


Herman van Veen laaft zich aan vertolking van zijn liederen


Door Cyril Snijders

VPRO's muziekredactie 3voor12 organiseerde dinsdagavond een eerbetoon aan entertainer Herman van Veen naar aanleiding van zijn zestigste levensjaar en zijn 40-jarig jubileum als artiest. Zestien jonge Utrechtse bands mochten Van Veens liedjes op hun eigen manier vertolken in de Utrechtse popzaal Tivoli.

Dat leidde tot totaal uiteenlopende vertolkingen. Van het spannende Een Vriend Zien Huilen door Dial Prisco tot een onvervalste elektroclash-versie van Kwek Kwek Kwek door Bruno und Effie.

Van Veen is in de pauze onder de indruk van de optredens: ,,Het is bijna niet uit te leggen hoe dit voelt. Ik vind het fantastisch. Ze spelen niet om mij te pleasen, maar hebben er echt zelf wat van gemaakt. De liedjes zijn van hen geworden, heel zuiver. Het is zo gek om hier nu te zijn. Ik kom net van huis, midden uit mijn gewone leven. Het overvalt me volledig. Ik merk nu ineens hoe mijn liedjes leven bij mensen, wat mensen ermee doen. Dat is een heel ander gevoel dan in uitverkochte theaters staan.

Ook voor de muzikanten zelf blijkt de avond een vreemde ervaring. De bandleden van Van Katoen zitten er na hun knallende optreden wat beduusd bij, in de kleedkamer. Bassist Niels Goossens: ,,We sprongen er wel uit qua volume geloof ik, haha. Toen we het origineel van Hilversum III hoorden, dachten we: wat moeten we daar nou mee? Toen hebben we een heel eigen nummer gemaakt en daar de tekst van Herman in geplaatst. Ik vond het echt te gek om voor hem te spelen, het is toch een icoon. Hij vond het zelf volgens mij ook wel leuk. Toch?De cd is hier te beluisteren: http://antenne.zomp.nl/zompspeler.php?speler=41