Harry De Bock schrijft 9 juli 2000 in KKunst (B)

Gezellige babbel met Van Veen
Vlaanderen wil niet dat hij in het Frans zingt



Herman van Veen houdt niet van een klassiek interview maar maakt liever een gezellige babbel waarin hij zijn visie op het leven en de wereldpolitiek kan verklaren en natuurlijk ook graag over zijn nieuwe projecten praat.

Naar aanleiding van zijn nieuwe CD en toernee zowel solo als met "The Rosenberg Trio" stond Herman van Veen in de Ancienne Belgique in Brussel de pers te woord. Een nieuwe CD en in feite twee toernees waarvan er één verschillende wereldsteden aandoet, is niet niks, wetende dat zijn film "Nachtvlinder" nog maar pas in de Nederlandse bioscopen te zien is. Clown, muzikant, liedjeszanger en entertainer van Veen weet waarmee hij bezig is en weet dat er eens een tijd zal komen dat zijn liedje uitgezongen is. Bij elk gesprek komt hij op het thema "dood" terecht en kijkt hij graag achteruit naar de vrienden waarmee hij kon doorzakken en filosoferen maar die er nu niet meer zijn.

Hij wil zolang hij kan blijven zingen en wordt mede geïnspireerd door de zanger waarnaar hij al van in zijn prille jeugd op keek, Jacques Brel. Deze Brel betekent niet alleen voor van Veen zeer veel, ook Stef Bos, Johan Verminnen en zovele andere artiesten worden begeesterd door het vuur dat Brel in zijn teksten en liedjes legde. Herman van Veen die ooit in Knokke als chansonnier begon, is een wereldburger, mensenkenner en weet wat er zich op politiek vlak afspeelt. Hij heeft duidelijke een sociale visie die hij van zijn vader meekreeg en zet zich in om deze wereld te verbeteren. Hij weet dat zijn mogelijkheden beperkt zijn maar toch steekt hij zijn nek uit en gebruikt hij zijn artistieke middelen om zijn geëngageerdheid te verkondigen.

Zijn liedjes groeien vanuit zijn wereld en daardoor schopt hij tegen vele schenen. Hij begint zijn programma steeds in het Nederlands om aan te tonen dat hij uit Nederland komt en dat hij bij het zingen in een andere taal wel een accentje heeft. Herman van Veen vindt het trouwens belangrijk om in de taal van zijn gastland te zingen en dan komt hij steevast op de Belgische toestanden terecht. Hij vertelt dat hij ondervindt dat men in Vlaanderen niet wil dat hij in het Frans zingt en dat men omgekeerd in Wallonië wil dat hij in het Frans zingt. Nu dat Frans is voor van Veen geen probleem want thuis spreekt hij met zijn huidige vrouw, die uit Wallonië afkomstig is, Frans.

Op de vraag waarom hij nu een wereldtoernee met "The Rosenberg Trio" onderneemt, vertelt hij dat hun muziek hem aanspreekt en dat hij hiermee een band heeft. Vanaf het eerste ogenblik dat hij hen hoorde spelen wou hij meespelen en zo groeide de idee om samen met hen en zijn eigen muzikanten op stap te gaan. Op de vraag welke boodschap Herman van Veen aan onze jonge artiesten wou meegeven, antwoordde hij vrij kort met "steeds jezelf blijven en achter je liedjes staan". Herman doet geen toegevingen, voor niemand, hij zingt zoals hij denkt en daarom past hij in feite bij geen enkele strekking en heeft men nog nooit een integraal programma van hem uitgezonden. Steeds zit er hier of daar in zijn programma een tekst waarmee een politieke groep niet kan akkoord gaan. Wij gaan alvast akkoord met wat deze sociaal bewuste man op de buhne zet.



Harry De Bock





terug naar de index