7 februari 2004 verscheen in het Utrechts Nieuwsblad

Wij roepen op tot een ruimer pardon voor asielzoekers

Maandag praat de Tweede Kamer over het asielbeleid van het kabinet. Vluchtelingenwerk Utrecht stelde een manifest op als protest tegen het uitzetbeleid van minister Verdonk. Bekende Utrechters, onder wie burgemeester Brouwer en, op de VVD na, alle raadsfracties. ondertekenden het manifest.

Volgens minister Verdonk wonen er in Utrecht geen 'schrijnende gevallen'. Van de meer dan honderd schrijnende gevallen in Utrecht wordt er geen enkele door de minister erkend. Slechts elf asielzoekers uit Utrecht kregen een status in het kader van de beperkte pardonregeling. Alle overige honderden asielzoekers moeten terug naar hun eigen land. Dit is onacceptabel. De maatschappelijk onrust groeit en de steunbetuigingen stromen binnen.
Twee weken geleden maakte minister Verdonk bekend dat er bijna 2100 vluchtelingen via een specifiek pardon een verblijfsvergunning krijgen. Daarnaast krijgen nog eens 220 mensen op grond van hun 'schrijnende situatie' een vergunning. Landelijk hebben bijna 10.000 mensen Verdonk aangeschreven over hun situatie en gevraagd om op grond hiervan een vergunning te krijgen. In de stad Utrecht gaat het om meer dan honderd personen. Deze mensen bevinden zich in een schrijnende situatie. Ze hebben traumatische ervaringen achter de rug, zijn ziek, hebben psychische problemen en hun kinderen hebben geen enkele band met het land van herkomst.
Tot op heden heeft de minister van geen enkele Utrechtse vluchteling de schrijnende situatie erkend. De ondertekenaars van dit manifest protesteren daartegen. Veel Utrechters zetten zich voor deze mensen in.
Een ruimhartig gebaar naar asielzoekers die al lange tijd in Nederland verblijven is op zijn plaats. Deze asielzoekers zijn de dupe van de werking van de oude Vreemdelingenwet. Zij verblijven legaal in Nederland. De regelingen zoals ze er nu liggen lossen niets op, niet voor de asielzoekers en niet voor de samenleving. Men is afhankelijk van willekeur. Voor een buitenstaander is niet te controleren wat wel en niet schrijnend wordt bevonden, er zijn geen algemene criteria bekend. In plaats van deze 'black box' van besluitvorming is een ruimere regeling op zijn plaats. Het is een grote illusie te verwachten dat asielzoekers die niet onder het pardon van de minister vallen, in groten getale terugkeren naar hun land van herkomst. Het kabinet blijft volhouden dat iedereen die terug wil, ook terug kan. De praktijk is anders. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet niet erkent dat sommige uitgeprocedeerden niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Zij zullen met het huidige beleid -na een aantal weken in een terugkeercentrum en een periode van vreemdelingenbewaring - in de illegaliteit belanden. We hebben hiervan de gevolgen in Utrecht onlangs gezien: jonge meisjes in de prostitutie, en gezinnen op straat.
Er is breed draagvlak voor een meer humane benadering. Tweederde van de Nederlanders is voorstander van een ruimer pardon. Deze steun ervaren we ook in Utrecht. Inwoners bellen ons met het aanbod van onderduikadressen, willen actie voeren en bijdragen aan het realiseren van een beter beleid. Wij roepen hierbij alle Utrechters op zich bij ons aan te sluiten en te pleiten voor een ruimer pardon.
Wij vinden dat alle asielzoekers die langer dan vijfjaar in Nederland zijn, alle schrijnende gevallen onder de asielzoekers en alle asielzoekers die wel terug willen, maar niet terug kunnen, in Nederland moeten kunnen blijven.
Meer informatie: www.vluchtelingenwerkutrecht.nl

Ondertekenaars manifest uitzetbeleid

A. Brouwer (burgemeester); J.F. Berkers (algemeen directeur Portes); A.D. Bleker (voorzitter college van bestuur grafisch lyceum Utrecht); A. Blokland (voorzitter CNV Jongeren); E. Boerma (voorzitter bestuur Smoll); J. Couwenberg (rector college De Klop); S. Depla (Tweede Kamerlid PvdA); H. van Doorn (voorzitter Utrechtse Raad van Kerken); W. van Dorresteyn (emeritus pastor St. Joseph-kerk); B. Engbers (directeur Vader Rijn college); S. Ex (directeur Centraal Museum); H.Hagen (directeur Stichting Vluchtelingenwerk Utrecht); R.B. Hodes (directeur ISK Utrecht); A. van Hoof (directeur kinderopvang Cumulus); H. Jaspers (voorzitter college van bestuur ROC Utrecht); M. Jongerius (voorzitter Centrale Directie Hogeschool de Horst); M. Kleuse (Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht); H. Spekman (wethouder); J. de Valk (gastpriester St. Josephkerk); Herman van Veen (cabaretier); B. van der Ven (voorzitter CvB Stichts Voortgezet Katholiek Onderwijs); H. Westbroek (zanger, radiomaker en politicus); M. Went (pastor Sint Josephkerk); M. de Winter (hoogleraar Pedagogiek Universiteit Utrecht); W. van de Zandschulp (voorzitter Stichting Vluchtelingenwerk Utrecht); H. Janssen (fractievoorzitter CDA); R. Gies-berts (fractievoorzitter GroenLinks); P. Jansen (fractievoorzitter SP Utrecht); J. Leijen-aar (fractievoorzitter PvdA); V. Oldenborg (fractievoorzitter Leefbaar Utrecht); A. de Rooij (fractievoorzitter D66).De fractievoorzitters ondertekenen namens de gehele fractie.