Maarten Brorens schreef 4 december 2005 in Zondags nieuws


Emotionele Herman van Veen ontvangt Martin Buber Plaquette

Voor zijn inzet voor de rechten van het kind


KERKRADE-De veelzijdige artiest Herman van Veen ontving afgelopen week in Kerkrede de Martin Buber Plaquette vanwege zijn meer dan 40-jarige inzet voor het geluk van kinderen.


De internationaal vermaarde Nederlandse zanger, muzikant, clown, schrijver, filmmaker en cabaretier werd vlak na de tweede wereldoorlog geboren en had als kind een gebrekkige gezondheid door de eenzijdige voeding.

Unicef

Mede daarom werd hij op zijn 17e actief lid van de wereldwijde organisatie Unicef, die zich het lot van misdeelde kinderen aantrekt. Daarnaast richtte hij noq diverse eigen hulpor- ganisaties op.

Herman motivatie in zijn toespraak van Veen verwoordt zijn onder meer met: "Leerde langzaam de Rechten van het Kind. Las, hoe ze woord voor woord, zin voor zin, op mijn netvlies kwamen. Was erbij en keek toe in New York toen die kinderrechten in een verdrag zoveel jaren later door de hele wereld op wat hufters na, ondertekend werden. Hoorde de mooie woorden, beloftes en bedoelingen. Zag dat er vervolgens nauwelijks iets mee gebeurde."
Maar Herman liet zich niet ontmoedigen. Hij ging door omdat hij er steeds meer van overtuigd raakte "dat met de zorg voor kinderen de vrede begint." Zijn woorden uit het hart raakten de volle zaal diep en de ontroering was wederzijds; Herman verliet geŽmotioneerd het podium. Van Veen ontving de plaquette, ver noemd naar een Duits filosoof, in het kader van het jaarlijkse Internationale Cultuur- en Wetenschapsfestival Euriade tijdens een feestelijke bijeenkomst in abdijcomplex Rolduc in Kerkrade.

Daar werd hem lof toegezwaaid door onder meer de Duitse TV-persoonlijkheid Sabine Christiansen, eveneens Unicef-ambassadrice, die onder meer zei: "Jij was mijn held, de liedjesmaker uit de jaren 70 en 80, jij hebt altijd zo'n raar gevoel met jouw liedjes en bij jouw concerten teweeg gebracht. Ik had daarna altijd veel goede voornemens en wilde absoluut ook zo'n beter mens worden zoals die in jouw liedjes."Maarten Brorens