Artikel Baarnse Courant 4 november 2005


Unieke samenwerking Herman van Veen en Eemland RTV

LOCALE OMROEP MAAKT PRIMEUR VAN WK-VOETBALSHOW (04-11-2005)


Herman van Veen is een groot voorstander van een locale omroep.
Dat verklaart hij in een uniek - ruim half uur - durend interview dat vanaf zaterdagavond 29 oktober (tot en met woensdag 2 oktober) op Eemland TV zal worden uitgezonden.

In het gesprek met Eemland RTV voorzitter Alice Brouwer licht hij met name de plannen toe voor een nieuw programma rond het WK voetbal in 2006.
De reeks programma’s met als werktitel De Jan de Man WK-show worden door Herman van Veen gepresenteerd en door Eemland RTV geproduceerd en uitgezonden.

In het gesprek legt van Veen uit dat hij veel waarde hecht aan kleinschalige projecten op locale zenders omdat - in tegenstelling tot de grote (al dan niet commerciele) omroepen, de toewijding en aandacht van de vrijwilligers er voor zorgen dat dergelijke programma’s de volledige aandacht krijgen en dus niet verzwolgen worden door de druk van de commercie en andere zaken.

Eemland RTV speelt een smaakmakende rol in het mediawereldje van Baarn en omstreken. Maar daar hoeft het niet altijd bij te blijven.
Een trotse Alice Brouwer meldt dat een van de programma’s van Eemland-TV genomineerd is voor de Olon RTV-Award. Dit overkoepelend orgaan beoordeelt inzendingen van tal van lokale omroepen in Nederland. Nu is dus een programma van Eemland TV in de race om het Beste Programma van het Jaar te worden.

De samenwerking tussen Herman van Veen en Eemland RTV is thans in volle gang en spitst zich toe op “Jan de Man”.
Telkens na een wedstrijd van Oranje zal er een uitzending worden verzorgd vanuit de cantine van de Soester voetbalclub V.V.Z. 49.
In het programma wordt op een bijzondere manier commentaar gegeven op de afgelopen wedstrijd. Maar altijd op een positieve manier.
Zo wordt er bijvoorbeeld een oranje kaart uitgereikt aan een speler die iets bijzonder heeft gedaan. En dat hoeft dan beslist niet het maken van een doelpunt te zijn.

En zo zullen er tal van positieve menselijke aspecten rond de sport aan de orde komen.

Middelpunt van het programma zijn de Jan de Man en zijn vriendinnetje.
Herman van Veen is op zoek naar een jongen (die Jan de Man dus wordt) en een meisje (het vriendinnetje van Jan).
“Het moeten kinderen zijn die niet bang voor de camera zijn en die zo dol op voetbal zijn dat ze er honderuit over kunnen praten. De jongen moet bruine ogen hebben en blond haar. Het meisje kan bijvoorbeeld een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond hebben.”

In het interview - dat vanaf a.s. zaterdagavond op Eempland TV - te zien is vertelt Herman van Veen uitgebreid over de dingen die zijn leven beheersen, hoe hij met voetbal bezig is (“ik ben een echte voorzetter, maar geen afmaker”) en natuurlijk talrijke details over de nieuwe show die over enige tijd via Eemland RTV te volgen zal zijn.