...... schreef 4 april 2000 in het Utrechts Nieuwsblad

Herman van Veen gaat in wijn



Cabaretier Herman van Veen gaat in de wijn. Hij verbindt zijn naam aan de Zuid-Afrikaanse wijn Kleinbegin. Een flink deel van de winst op die 'wijn gaat naar de Herman van Veen Foundation die hiervan de opleiding financiert van een wijnmakers- en een kunststudent.

De wijn is te herkennen "aan het etiket met een schilderij van een naakte Lady Godiva. Heel toepasselijk voor Zuid-Afrika zit deze Lady Godiva niet op een paard maar op een zebra. Het werk is geschilderd door een jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaar. De wijn is afkomstig van het wijngoed Vriezenhof van wijnboer en ex-lid van de Springbokken, het nationale rugbyteam, Jan 'Boland Coetzee. Op een mooie dag tijdens een van zijn geregelde tournees ontmoette Herman van Veen wijnboer Coetzee bij een barbecue op zijn wijngoed. Tijdens die ontmoeting bloeide het idee op om rond kunst en wijn een bijdrage te leveren aan een zonnige toekomst voor jonge Afrikaners.

En laat nou de importeur van de wijn van Coetzee, Great Grapes Wines, slecht een paar honderd meter verderop in Soest naast de boerderij van Herman van Veen zijn gevestigd. Zeven jaar geleden begon de Afrikaanse Marita de Beer, eigenaresse van Great Grapes Wine, met de import. Ze trok gewoon met doosjes wijn langs de betere hotels en wijnhandels.
Inmiddels telt het bedrijf van de Beer twintig medewerkers en behoort Great Grapes Wine in Nederland tot de grootste importeurs van Zuid-Afrikaanse wijn. Met die wijn gaat het trouwens wel heel goed. In vijf jaar tijd zijn de Zuid-Afrikaanse uitgegroeid tot de tweede belangrijkste groep wijnen op de Ne-derlandse markt.
Op de presentatie maandagmiddag in de schaapskooi bij Herman van Veen's boerderij vertelt Marita de Beer in onvervalst Afrikaans al geruime tijd op zoek te zijn geweest naar projecten om de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Great Grapes Wine in te vullen. Zuid-Afrika's ambassadeur Carl Niehaus is present om met zijn aanwezigheid de presentatie op te luisteren.
De naam Kleinbegin is volgens hem heel toepasselijk omdat hieruit de hoop spreekt op een betere toekomst. Volgens hem vormt onderwijs de sleutel tot Zuid-Afrika's toekomst. ,,Als het daarmee goed gaat, gaat het vanzelf goed met Zuid-Afrika," aldus Niehaus.
Herman van Veen is er inmiddels vier keer geweest en gaat in mei opnieuw. Maar ook ver daarvoor had Van Veen al fans in Zuid Afrika, getuige de vele illegale gekopieerde of particulier geïmporteerde opnamen die in het wereldwijd geboycotte land circuleerden. Het eerste optreden van Herman van Veen was vier jaar geleden op uitnodiging van de Nelson Mandela foundation. Sindsdien heeft zijn drie jaar geleden opgerichte Herman van Veen Foundation al diverse ontwikkelingsprojecten helpen opzetten. Naast nu de opbrengsten uit de wijnverkoop wordt de Herman van Veen Foundation ge-voed met de winst op de verkoop van de Alfred Jodocus Kwak kledinglijn bij V&D.
Voorwaarde voor Van Veen is dat de projecten mensen helpen onafhankelijk te worden van hulp. ,,Mensen moeten zichzelf leren redden. Anders creëer je met hulp een nieuw vorm van slavernij," aldus Van Veen. Zo verzorgt het fonds studiefinanciering voor een aantal kinderen in Ghana, de opleiding van een multi-raciaaljeugdorkest in Pretoria, het theaterproject Alfred Jodocus Kwak op een doveninstituut in Bolivia en diverse andere projecten in Brazilië, Indonesië, Bosnië, Zuid-Afrika en Nederland.




terug naar de index