René van der Velden schreef op 2 december 2004 in BN/De Stem

"60, en nóóit met pensioen"Herman van Veen viert in maart 2005 zijn zestigste verjaardag én het feit dat hij veertig jaar in het vak zit. Voor de verzamelde (voornamelijk Vlaamse) pers maakte hij gisteren zijn plannen bekend.


ANTWERPEN - Op zijn verjaardag zelf, maandag 14 maart, staat Herman van Veen in de schouwburg van Utrecht, zijn geboortestad. "Samen met oude gabbers doe ik dan de soundtrack van mijn leven. Met die muzikanten ga ik door het repertoire heen van een paar duizend songs", aldus Van Veen, een van de weinige Nederlandse artiesten die een internationale carrière heeft opgebouwd.

De (trouwe) fans moeten onmiddellijk teleurgesteld worden. Dit verjaardagsfeestje is exclusief voor abonnees van het Utrechts Nieuwsblad, de regionale krant waarvoor Van Veen een maandelijkse column schrijft en die hij vroeger als jongetje nog bezorgd heeft. Het goede nieuws is dat Herman van Veen een paar dagen later, op vrijdag 18 maart, de eregast is van de twaalfde Nekka-Nacht in het Sportpaleis Antwerpen. Samen met onder anderen Paul van Vliet, Willem Vermandere en Daniel Lohues doet hij zijn verjaardagsfeestje nog eens dunnetjes over voor zijn fans van buiten Utrecht.

Herman van Veen: "Mijn loopbaan is in Vlaanderen begonnen. Net twintig, gaf ik mijn eerste optreden op het Humo-festival in Heist. Een Vlaamse krant sprak de volgende dag van 'de revelatie van Heist'. Ik wist niet wat dat was, maar mijn vader zei: 'Het is dik in orde, jongen." "Ik vind het eervol en passend om dat bizarre getal van zestig in Vlaanderen te vieren. Mijn dochter heeft in Antwerpen gestudeerd, ik ben hier polygaam geweest, hier in de Keizerstraat staat mijn favoriete hotel en hier heb ik veel gegeten en gedronken. Antwerpen is de vader-en-moederstad van mijn leven geworden. Antwerpen en Utrecht zijn de poten onder mijn stoel." Over 'het bizarre getal van 60' zegt Van Veen: "Van binnen ben ik nooit ouder geworden, maar als ik in de scheerspiegel kijk, zie ik de plooien."

Wat is uw 'gevoelsleeftijd'?

"Soms heb ik het gevoel dat ik nooit ouder geworden ben dan twaalf. Maar soms denk ik dat ik drieduizend ben."


Denkt u al wel eens aan uw pensioen?

"Nee, nooit. Ik denk dat dat heel ongezond is. Ais je werk doet wat je leuk vindt, moet je altijd doorgaan. Als je werk niet leuk is, moet je je onmiddellijk laten omscholen."


U treedt op in Duitsland, Frankrijk, Amerika enzovoorts. In welk land bent u zich het meest thuis gaan voelen?

"In Holland voel ik me het meeste thuis. In je eigen taal werk je het beste, in andere landen red je je - niet meer dan dat."


Wat doet u verder in uw jubileumjaar?
"In juni doe ik nog een avond in het Duitse Xanten, achter Nijmegen, met mijn internationale broers en zusters. Verder drie weken Luxor Rotterdam en zes, zeven weken Carré Amsterdam. Ik doe gewoon honderdtwintig voorstellingen in 2005."
Op de Nekka-Nacht (wat staat voor Nederlandse Kleinkunst Antwerpen) voelt Herman van Veen zich omringd door toppers.

"Met Willem Vermandere voel ik me geweldig verwant. Ik herken me in zijn ambachtelijkheid en in hoe hij naar de wereld kijkt. Ik heb bewondering voor zijn soberheid en oprechtheid.

Paul van Vliet beschouw ik als mijn beste vriend, uitzonderlijk integer, ook als het moeilijk is. Onze gemeenschappelijke vriend was Wim Kan. Wij spreken elkaar aan als broers. Wij doen verschillende dingen, maar vanuit dezelfde optiek. Daniel Lohues van Skik beschouw ik qua vrolijkheid en optimisme als de logische opvolger van Toon Hermans."


Tijdens de Nekka-Nacht wordt Herman van Veen verder bijgestaan door onder anderen Eva De Roovere en Gerry De Mol, Karin Hougaard, Kommil Foo, een blaasorkest, vijf kinderkoren en natuurlijk zijn vaste muzikanten Erik van der Wurff en Edith Leerkes. Herman van Veen - eregast tijdens Nekka-Nacht op vrijdag 18 maart 2005 in Sportpaleis Antwerpen. Reserveren is mogelijk via KBC Ticket Shop, tel. 0032-78155151. Informatie: www.nekka.be