Op 2 juli 2005 verscheen in het Noord Holland Dagblad


Herman van Veen gast bij project Copernicus


Herman van Veen neemt tussen de bedrijven door een kijkje bij de waterpompen die de leerlingen hebben gemaakt. Foto Henk de Weerd

van onze verslaggever

hoorn-De jongste leerlingen van de Jenaplanafdeling van de Copernicusschool in Hoorn kregen gisteravond Herman van Veen op bezoek. De zanger/entertainer heeft een eigen foundation opgericht om zich sterk te maken voor de rechten van het kind.

Docenten en de kinderen hebben begin dit jaar een college over Mensenrechten bijgewoond in Utrecht, waar ook Van Veen aan deelnam. Gisteren volgde een tegenbezoek aan de Hoornse school voor het voortgezet onderwijs, waar de leerlingen lieten zien wat zij met het thema hebben gedaan. Ook veel ouders waren erbij.

In de hal waren de nominaties voor de Jenaplan kunst en cultuurprijs te zien. De leerlingen van de onderbouw hadden elk een eigen kastje gemaakt, waarbij op allerlei manieren de verschillen tussen hun eigen leefomstandigheden en die van de leeftijdsgenoten in de arme landen zichtbaar werden gemaakt.

Gisteravond werden in de aula verschillende presentaties gegeven over dat project.

Aan Van Veen de taak om te jureren welke prestaties er bovenuit springen. ,,Terwijl er vanavond alleen maar winnaars zijn'', voegde hij er zelf op voorhand aan toe.

Een van de onderdelen bestond uit een schimmenspel. Die waren door groepjes leerlingen zelf gemaakt op basis van eigen gedichten over de rechten van het kind. Lisa Kaarls en Rosa Pols vielen erg in de smaak, maar eindigden toch op de tweede plaats.

'Slordigheidje'
Juryvoorzitter Herman van Veen kreeg met zijn oordeel de lachers snel op zijn hand: ,,Lisa en Rosa lieten op het einde van hun schimmenspel nog eventjes het kindje vallen en tsja: dat is een slordigheidje als je iets wil uitbeelden over de rechten van het kind...''

Vandaar dat Arwin van Hout en Rianne Peerdeman de eerste prijs kregen.

Enkele ouders deden ook mee aan een Lagerhuisdebat, met thema's als 'kinderen in de derde wereld mogen ook kinderarbeid verrichten'. Tot slot was er ook nog een daverende rap door de leerlingen van de afdeling Kunst en Cultuur.