1 november 2005 verscheen op www.radio.nl


Dochter Herman van Veen studeert af op musical

Anne, de dochter van Herman van Veen, studeert af op de musical 'Jan, Jans en de kinderen'. Ze koos de musical als stageproject voor de Kleinkunstacademie.

Anne, de dochter van Herman van Veen, studeert af op de musical 'Jan, Jans en de kinderen'. De actrice heeft deze musical gekozen als stageproject voor de Kleinkunstacademie, die ze in mei afrondt. "Het is mijn eerste grote musical en binnenkort komt de schoolleiding naar me kijken en mij beoordelen", zegt ze na afloop van de première in de Stadsschouwburg in Velsen tegen Novum Nieuws.
Anne was 'bloednerveus'. "Zeker in het begin." Ondanks de zenuwen beleefde Anne tijdens de voorstelling veel lol met haar collega's. "We hebben ook erg gelachen tijdens de voorstelling. Soms kon ik tijdens een scène mijn lach moeilijk inhouden en hoor je een echte lach erdoorheen."

Halfzusje Babette van Veen, die momenteel opnieuw te zien is in de soap 'Goede tijden, slechte tijden', is trots op Anne. "Ik vind het zo knap. Ik zou het niet durven om meteen zo'n grote musical te doen als stageproject", verklaart de actrice. "Ik zou me zo klein voelen tussen grootheden als Alex Klaasen en Plien van Bennekom." Babette is ook erg te spreken over de vormgeving. "Die is geweldig en ik schrok zelfs even toen ik de poster zag. De gelijkenis met de strip is zo treffend."
Niek Barendsen schreef niet alleen alle teksten voor de musical, maar kruipt ook in de huid van de Rode Kater. Hij ziet deze voorstelling als een hommage aan Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Volgens Barendsen was Annie 'groot in het kleine'. "Daar was Annie heel sterk in en in die nalatenschap heb ik ook een beetje geprobeerd te werken", legt hij uit. "Gevoelig drama over gewone, alledaagse dingen, zó verpakt dat het ook grappig is."
Behalve Barendsen en Van Veen spelen Van Bennekom (Jans), Klaasen (onder meer Jeroentje en teckel Lotje), Wil van der Meer (Jan) en Kim van Zeben (Catootje) een rol in 'Jan, Jans en de kinderen'. De bekende familie verhuist in de voorstelling naar Drenthe en dat levert genoeg stof op voor een komische verhaallijn. Bekende kreten als 'Hoi Pipeloi' en 'Jeroen, poep aan je schoen' ontbreken niet in de voorstelling.

De première van de musical, die is gemaakt naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van de door Jan Kruis bedachte strip, werd bijgewoond door een groot aantal BN'ers, onder wie Henny Vrienten, die verantwoordelijk is voor alle liedjes in de voorstelling, Het 'Koefnoen'-duo Paul Groot en Owen Schumacher, Jan Kruis en een zwangere Bianca Krijgsman, bekend van het cabaretduo Plien en Bianca.