juni 2001 verscheen in CNV OPINIE


HERMAN VAN VEEN:

'Ik geloof in de druppel op de gloeiende plaat'

Zanger en cabaretier Herman van Veen vindt apathie over onrecht en leed onvoorstelbaar. "Ik zet me liever voor anderen in", zegt hij over het 'vrijwilligerswerk' dat hij al jaren' doet. Zo is hij medeoprichter en beschermheer van de Stichting Colombine en van de Herman van Veen Foundation. Ook was hij vele jaren Goodwill-ambassadeur van Unicef. Zijn agenda zit vol, maar hij zou niet anders willen.


Wanneer bent u met vrijwilligerswerk begonnen?
"Ik las in mijn studententijd in de Volkskrant: 'Unicef zoekt vrijwilligers.' Ik heb me toen aangemeld en kwam vervolgens in het regionaal bestuur. Daarna was ik jarenlang lid van het hoofdbestuur van Unicef. Ik kreeg als opdracht Goodwill-ambassadeur van de Nederlandse jeugd te zijn. Ik heb Unicef goed leren kennen en waarderen. Wat mij echter opviel, was dat kleine, individuele problemen in de organisatie en structuren van Unicef verloren gingen waardoor op eenvoudige hulpvragen met veel tijdsvertraging werd gereageerd.
Ik kwam zo op het idee, samen met bevriend arts Joost Taverne, om een kleine organisatie te stichten die adequaat zou kunnen reageren op individuele verzoeken op het gebied van gezondheid, educatie, werkgelegenheid en milieu, waar ook ter wereld. Wij kozen voor de naam Colombine omdat deze in de Commedia dell'arte (14e eeuws Italiaans volkstoneel) staat voor de zachte krachten in de maatschappij: De vrouw die het leven beschermt en steun geeft aan anderen die het moeilijk hebben of die om hulp vragen. Voorop staat dat hulp nooit tot afhankelijkheid mag leiden. Dat zou hulp tot een vorm van omgekeerde kolonisatie maken.
Hulp mag alleen een stap naar zelfstandigheid en ontplooiing zijn. Voor een individu, een gezin, een leefgemeenschap. En niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in ons eigen land. Zo bouwden we in de Flevopolder het Colombinehuis voor kinderen die om uiteenlopende redenen nooit op vakantie kunnen. Hetzij om fysieke redenen, hetzij om psychosociale redenen. Sinds de opening van het huis in maart 1997 heeft het geen dag meer leeggestaan. Om specifiek voor kinderen meer te kunnen betekenen, richtte ik samen met Ron van Eeden en Maarten Sikking in 1997 de Herman van Veen Foundation op. Met het doel kinderen waar dan ook in hun ontwikkeling te begeleiden zodat ze hun talenten en gaven in al hun facetten kunnen ontplooien en uitdragen. Net als bij Colombine zijn ook de projecten van de Foundation kleinschalig. Ook hier geven we niet alleen steun in de vorm van geld, maar ook in de vorm van uitwisseling van kennis en gedachtengoed. Een groot deel van de projecten vindt plaats in Zuid-Afrika."

Wat hoopt u met dit werk te bereiken?
"Minder verspilling. Ik geloof in de druppel op een gloeiende plaat."

Wat levert dit' werk op?
"Troost, uitzicht, respect. Onvergetelijke herinneringen, identiteit, zelfstandigheid. Uitwisseling, verhalen, nieuwe ideeën."

Vindt u het leuk om te doen?
"Het hoort er bij. Enerzijds geldt:
Jammergenoeg is het noodzakelijk werk. Anderzijds geldt:
We zijn met z'n allen verantwoordelijk voor elkaar, voor onszelf, voor de wereld."

Vindt u dat u als bekende Nederlander een voorbeeldfunctie hebt als het gaat om werk voor goede doelen?
"Ieder is vrij in zijn keuze. Ik ben er niet mee bezig om 'bekende Nederlander met een voorbeeldfunctie' te zijn. Ik zal sommige mensen aanspreken, anderen niet. Wie mee wil doen, is van harte welkom. Wie zijn tijd liever anders besteedt, mag gerust zijn gang gaan. De wereld zit niet alleen voor mij met honderden mogelijkheden vol."