in februari 2006 stond in de Leeuwarder Courant


Zelf aan de slag met vrijheid van Van Veen




Wieke Garcia, Pepijn Kooien en Lilja Hermansdóttir hebben alledrie met Herman van Veen gewerkt. Samen gaan ze nu het land in met 'Onbezorgd', op 7 februari te zien in de Lawei in Drachten. Gisteren gaven de jonge talenten een voorproefje op ROC Friese Poort in Leeuwarden. In de Herman van Veenzaal.


LEEUWARDEN - Vijf jaar lang heeft muzikante Wieke Garcia (27) Herman van Veen bijgestaan met percussie, harp, doedelzak en zang. Een paar dagen geleden speelde ze in Duitsland nog mee in 'Hut ab'. Dat was voorlopig de laatste keer. Ze gaat op eigen vleugels verder, samen met twee andere jonge artiesten die ook bij Van Veen in de leer zijn geweest: acteur Pepijn Kooien (26) en danseres Lilja Hermansdóttir (28), die allebei meededen aan 'Alfred Jodocus Kwak'. Met zijn drieën vormen ze een nieuwe theatergroep, die met 'Onbezorgd' zijn eerste voorstelling aflevert.

Ze willen een voorstelling maken die heel erg 'van henzelf' is, met eerlijke dingen die gebaseerd zijn op eigen ervaringen. Herman van Veen nadoen is niet aan de orde, legt Wieke Garcia uit. "Op het conservatorium ben je in de weer met noten, en met de grote voorbeelden in de muziekgeschiedenis, om die zo goed mogelijk na te doen. Maar bij Herman heb ik vooral geleerd: er is geen stijl, er is alleen jouw stijl." Het levert een gevoel van vrijheid op, dat in de creatieve wereld niet altijd vanzelfsprekend is, vindt ze.
Ze is nog altijd onder de indruk van "de ongelooflijke passie die Herman van Veen heeft, dag in dag uit. Het gaat altijd door. Het is heel inspirerend om met zo iemand te werken, waar elke seconde creativiteit van uitstraalt". Die bewondering voor de zanger-entertainer deelt ze met Friese Poort-docent Gooitsen Eenling, en dat leidde ertoe dat Van Veen vorig jaar zelf nog twee voorstellingen regisseerde in de naar hem genoemde theaterzaal van het onderwijscomplex.

Daar werkten de drie jonge talenten aan mee, en zo kwam het dat zij deze week weer te gast waren op de Friese Poort, waar ze repeteerden en gisteravond een try-out gaven van 'Onbezorgd'.
De door Van Veen aangemoedigde vrijheid houdt onder meer in dat ze zich niet beperken tot hun eigen discipline - musiceren, acteren of dansen -maar alle drie net zo vrolijk acteren of naar een instrument grijpen als dat zo uitkomt.

Het stuk gaat over verleden, heden en toekomst. De personages maken een muzikale reis door de wereld, zodat er ook verschillende muziekstijlen en talen voorbij komen. Onderling komt het tot confrontaties, "maar ze belanden in een fase waarin juist de tegenpolen elkaar de antwoorden geven", aldus Garcia - die in Spanje is geboren maar een Friese opa heeft die Siezenga heet.
De Friese Poort-studenten kregen gistermiddag een paar ruwe stukjes 'Onbezorgd' te zien en leverden er na afloop onbekommerd commentaar op. "Ik vind het mooi dat je zo veel kunt uitdrukken zonder woorden", prijst een leerling. Een ander vond de fragmenten wel leuk maar snapte het verband niet helemaal. Dat komt doordat ze losse elementen hebben gezien, denkt Garcia, maar ook doordat het drietal nog aan het experimenteren is met het verband tussen muziek, dans en spel. "We moeten een manier zien te vinden zodat het vloeiend in elkaar overgaat. Dat begint te komen. Maar we verrassen onszelf noe steeds."