de Volkskrant
Erik van der Berg

VAN VEEN KOMT MET NIEUW BLAD IN DUITSLAND

31 oktober 1986


Na de pech met zijn vorige Duitstalige uitgave Harlekijn probeert Herman van Veen het deze maand opnieuw met een ambitieus opgezet tijdschrift voor het Duitse taalgebied: Pierrot.


Proberen is eigenlijk niet het goede woord, want er is nauwelijks een artiest te bedenken die zozeer op zijn publiek kan rekenen als Van Veen: alleen in Nederland worden een paar duizend fans regelmatig via een Van Veenbulletin van nieuwe plannen op de hoogte gehouden. Van Veens aanhang in Duitsland lijkt niet alleen numeriek, maar ook procentueel nog wat groter dan hier, en het kleurige maandblad begint dan ook in een oplage van 150 duizend exemplaren. Hoofdredacteur is de Oostenrijker Alois Kurzmann, „literair" adviseur van Van Veens Duitstalige produkties.

Het colofon noemt Van Veen als Herausgeber, maar de man achter de schermen is de onlangs met VUT vertrokken Cosmopoiïtan-uitgever Manfred Hintze, die nu min of meer als hobby het Hamburgse Alpha-Verlag leidt.
Van Veen laat in de eerste, 114 pagina's tellende Pierrot in letterlijke zin alleen in een editorial („es lebe Pierrot") van zich horen, maar is naar de geest achter iedere pagina zichtbaar: naast een Pina Bausch-feature artikelen over de wijsheid van de clown, schone energie, het perpetuum mobile, een zoetige rubriek Galerie en overal in het blad gedachten Om Over Na Te Denken.

Pierrot is een revanche voor het vijfjaar lang met succes in Duitsland verkochte maandblad Harlekijn, legt Van Veens woordvoerder van de bv Harlekijn uit. „Een Duits geschenkenhuis dat onder dezelfde naam een aanbiedingenblaadje uitgaf heeft een proces tegen ons aangespannen. En dat hebben we tot onze verrassing nog verloren ook." Het blad kon drie jaar lang niet verschijnen, en in dezelfde periode verdween na tien jaar ook de Nederlandse editie. „Die was sterk aan Hermans naam gekoppeld. En omdat hij steeds meer in het buitenland optreedt werkte die koppeling niet . meer." De Nederlandse abonnees krijgen nu drie keer per jaar een eenvoudig informatieblad.

Een Nederlandse versie van Pierrot zit er voorlopig niet in, en ook de losse verkoop buiten Duitsland is nog problematisch:
„Alpha is helaas geen grootmacht."

Van Veens oriëntatie op de Duitse markt wordt er intussen niet minder op. Vandaag begint hij in Oostenrijk aan de opnamen van een tv-film voor de Oostenrijkse televisie: Die Clowns. In de bezetting van deze Harlekijn-produktie onder anderen de 84-jarige Heinz Rühmann, Gisela May, Georges Moustaki en Cor „Pipo" Witschge. Veronica brengt Die Clowns in 1988 in Nederland.Erik van den Berg