MAAS EN GELEENBODE
Jos Schol

Jeugdig talent Mart van den Hout wil naar de musicalopleiding in Engeland

"Mijn voorbeeld: Herman van Veen"

30 aug 2000

MEERSSEN - Als kind al wist hij dat hij acteur wilde worden. De pas zeventienjarige Meerssenaar Mart van den Hout heeft al enige ervaring opgedaan. Hij heeft zijn zinnen gezet op de musicalafdeling in het Engelse Guilford. Een dezer dagen verwacht hij of hij toegelaten wordt.


Men kan hem 16 september aanstaande bewonderen in "Er zit een clown in een af- voerputje", dat in theater KC 138 in Sittard wordt op- gevoerd. Deze zomer vertegenwoordigde hij samen anderen zijn dorp tijdens het Douzelage Play in Finland. Aansluitend gaf hij dramales aan gehandicapte kinderen.

Poppenkast

Als driejarige speelde hij tussen twee stoelen poppenkast. Voorts beeldde hij ten overstaan van familieleden met behulp van allerlei kleren typetjes uit. Als elfjarige mocht hij bij Opera Zuid een straatjochie vertolken. Later, als Mavoleerling, speelde hij bij het bekende cabaret van het Stella Maris College. Na de Mavo volgde hij de eenjarige Havo aan de Leeuwenborgh Opleidingen.

Omdat met uitzondering van Tilburg een musicalopleiding in Nederland ontbreekt, wil hij voor een driejarige studie naar Guilford, want Engeland geldt als het walhalla van de musical. "Hoewel ik na de auditie in mei jongstleden optimistisch ben, moet ik afwachten, want het is - evenals in Nederland- haast onmogelijk dat je als zeventienjarige een kans krijgt", verklaart hij zijn bewuste keuze.

Indien hij zou worden afgewezen, gaat hij naar de Pabo en probeert het volgend jaar opnieuw. In Engeland woonde hij voor het eerste een grote musical, The Lion King, bij. Mart praat rustig en duidelijk. Zijn woorden met gebaren ondersteunend.
Hij leerde goed articuleren tijdens de zangles bij Kumulus en bij het knapenkoor de Meerssener Nachtegalen. Bovendien volgde hij vijf jaren acteerlessen bij de Limburgse Federatie voor Amateurtoneel in Sittard. Zijn grote voorbeeld is Herman van Veen, vanwege zijn goede zang- en vertel - stem.

Finland

Toen in een plaatselijke krant amateurspelers werden opgeroepen Meerssen te vertegenwoordigen tijdens het festival Douzelage Play in Finland, liet de aankomende acteur er geen gras over groeien. Hij gaf zich op. Uit veertig gegadigden werden er veertien geselecteerd waarbij Mart als jongste Meerssenaar. Na maandenlang repeteren volgde de première. In totaal moest Meerssen zes keer aan de bak. Bovendien assisteerde hij bij voorstellingen van enkele andere van de overige zeven deelnemende steden.

"In één woord super", vat Van den Hout het veertiendaagse verblijf in het Finse Karkkila samen. Ziekte verhinderde hem echter de laatste voorstelling in actie te komen. Hier tegenover staat dat hij ook een rol in de Finse en Engelse bijdrage mocht spelen en werd hij tijdens ontbijttelevisie geïnterviewd. "Onze groep kreeg veel complimenten over het acteren en de discipline. In Finland leerde ik improviseren en spelen zonder woorden. Mijn sterke punten zijn uhhh dat ik goed in een groep functioneer en dat ik mij snel in een rol kan inleven."

Het liefst speelt hij de slechterik, maar als goedaardig persoon voelt hij zich het beste op zijn gemak, want "in het dagelijks leven houd ik ook van eerlijkheid".

Franciscusoord

Na twee weken natuurschoon in Finland moest hij wennen aan het drukke! Meerssen en dialect spreken Momenteel onderhoudt hij e-mailverkeer met nieuw buitenlandse vrienden. Heeft hij er ook een mailvriendi aan overgehouden? "Neen,: had er geen oog voor meisje We hadden het druk met repeteren en spelen. Ook was ik enkele dagen ziek. Voor brachten wij een bezoek aan Helsinki."

Hij betreurt dat de Meersselse organisatie nauwelijks belangstelling voor de repeties toonde. Regine Boerei bestuurslid van de Vereniging Meerssen in Europa reageert 15 augustus desgevraagd: "Ik heb nog niet vernomen hoe het in Finland verlopen is. Het ligt in de bedoeling dat het Meerssens programmaonderdeel in onze gemeente zal worden opgevoerd. Er wordt met een mogelijke sponsor pril overleg gevoerd."

De dag na thuiskomst begeeft Mart van den Hout zich goed uitgerust naar Franciscusoord waar hij samen me de Bundese dramalerares Mieke Buntings op vrijwillig basis les gaf aan gehandicapte jongeren. "De lol staat voorop. Ons uitgangspunt is niet wat de kinderen niet kunnen, maar wat zij willen." Tussen de bedrijven door mag hij graag zwemmen en heeft hij een tal van functies bij het meisjesjeugdwerk in Ulestraten. Hoewel toneel zijn lust en leven in maakte hij ook kennis met film. Zo figureerde hij in de Nederlandse actiefilm "Delawery" (1999). Het contact me het theaterpubliek spreekt hem niettemin meer aan dan lange wachttijden op de filmset.
Mart komt eraan!



Jos Schol