de Gelderlander
MAARTEN REITH

Monument voor overleden kinderen krijgt vorm

30 jun 2004

Op nationaal verstrooiterrein Delhuyzen bij Arnhem verrijst steen voor steen het Internationale Monument voor het Onbekende Kind. Vanuit alle werelddelen worden forse keien en rotsblokken aangevoerd.


ARNHEM o Ze staan er nog wat onsamenhangend bij. Vier grote keien, afkomstig uit Frankrijk, Zweden, Aruba en Polen, hebben een plek gekregen aan de rand van verstrooiterrein Delhuyzen op de Veluwezoom, vlak langs de A50. Gisteren,kwam er een vijfde steen bij, een ruw rotsblok uit Engeland. Uiteindelijk moeten het er 35 worden, die samen een zogeheten medicijnwiel vormen, een symbolische cirkel die ook door indianen en Kelten is gebruikt.

Dan is het Internationale Monument voor het Onbekende Kind pas echt gereed. "Een plek om alle kinderen te herdenken die zijn overleden door oorlog, geweld, honger, ziekte of ongelukken", zegt Mirjam van Oort, een van de drijvende krachten achter het monument.
"Maar het wordt ook een plek om stil te staan bij kinderen die hun kind- zijn is afgenomen door bijvoorbeeld misbruik of kinderarbeid." Het wordt een unieke plek, nergens ter wereld bestaat iets vergelijkbaars. "We willen dat er in andere landen ook herdenkingsplaatsen komen. Daarom krijgen landen in ruil voor een steen van ons een gedenkplaat, waarmee ze hun eigen monument kunnen vormen." Mirjam van Dort liit Overasselt en haar zus Sil uit Arnhem reizen de hele wereld over om het monument voor elkaar te krijgen. Gedreven praten ze met regeringsfunctionarissen om hťn stenen, ter beschikking te laten stellen., En met hetzelfde enthousiasme weten ze transportbedrijven zover te krijgen de duizenden kilo's zware objecten gratis te vervoeren. Net terug uit Peru en de koffers al gepakt om naar Tibet af te reizen, hebben ze net even tijd om getuige te zijn van het plaatsen van de Engelse steen. Een IJslandse en een Egyptische steenklomp zijn inmiddels onderweg naar Nederland.

Het Internationale Monument voor het Onbekende Kind is een initiatief van Stichting De Roos, opgericht door zanger Herman van Veen. Hij kwam op het idee nadat hij in Manilla een vrouw ontmoette met haar overleden kind op de arm. Kort daarna raakte Van Veen in contact met eŽn Nederlands kankerpatiŽntje dat niet lang meer te leven had. Toen hij op televisie een kranslegging bij het Graf van de Onbekende Soldaat zag, vroeg Van Veen zich af waarom er eigenlijk geen herdenkingsplek is voor kinderen die veel te jong zijn gestorven.

Een ontmoeting van Sil en Mirjam van Oort met Van Veen leidde er vervolgens toe dat de zussen op zich namen het monument voor elkaar te krijgen. "We hebben het beloofd, dus we gaan het doen, al kost het veel tijd en energie."

Eind september wordt het eerste deel van het monument, een cirkel van zeven keien, onthuld door prinses Irene in gezelschap van Herman van Veen.MAARTEN REITH