Limburgs Dagblad
Jef Bonten

'lk heb een grondige hekel aan beter wetende predikers'

Alfred Biolek wil iedereen graag tot nadenken stemmen

30 april 1988

KERKRADE - Wie kent hem niet: Alfred Biolek (53) van het door zo'n slordige 11 miljoen toeschouwers bekeken en gewaardeerde Duitse televisieprogramma 'Mensch, Meier'. Een programma dat ook bij de Limburgse kijkers populariteit geniet. Woensdag was hij voor het eerst in Limburg, 's Middags bezocht hij, in gezelschap van tenor Jean van Ree en een Amerikaanse gaste, de mooiste plekjes van Maastricht om 's avonds in Kerkrade de dag te besluiten met een 'chinees' etentje.
De van origine Kerkraadse tenor Jean van Ree, die bij hem in de Weissenburgstrasse in Keulen 'om de hoek' woont en die vaker in zijn tv-programma's optreedt, fungeerde daarbij als gids. Alfred Biolek: donkere bril, frêle gestalte, snelle bewegingen, vlot en spraakzaam. Hij staat erop dat we in het restaurant onmiddellijk apart aan een tafeltje gaan zitten, terwijl hij de soep en 'Frühlingsrolle' tussendoor verorbert.



Sinds 1963 is deze jurist als producent, moderator, chef van de sectie 'Lichte programmering' en populaire presentator - na het ZDF en een firma in München - nu bij de WDR actief- Biolek produceerde onder andere de programma's 'Drehscheibe', 'Urlaub nach Mass', 'Am Laufenden Band' met Rudi Carell en kwam als presentator in beeld bij het door de kritiek hooggeprezen 'Kölner TrefF en 'Bio's Bahnnof.

De lijst is te lang om op te noemen; een lijst waar hij nu net populaire 'Mensch, Meier' aan toevoegt. Voordat Alfred Biolek hier op door wil gaan, moet hij eerst nog wat kwijt. "Wat men zich nog maar nauwelijks zal herinnering is, dat ik in het programma 'Dames en Heren, Hollands grosse Kleinkunst' sterren als Herman van Veen, Paul van Vliet, Seth Gaaikema, Freek de Jonge, Don Quichöcking, Adèle Bloemendaal, Liesbeth List en Ramses Shaffy in Duitsland kansen verschafte." In Bioleks Keulse appartement gaf Herman van Veen zijn eerste persconferentie op Duitse bodem. De vriendschap met Van Veen en Gaaiema is gebleven. Hij bracht met hen zelfs vakanties door in Griekenland en Turkije.

Terug naar het door Biolek zelf bedacht 'Mensch, Meier', en programma dat hij met een team van 10 medewerkers voor een enthousiast miijoenenpubliek op het scherm brengt. Volgende week donderdag is hij weer present op Duitsland 1 om vanaf 21.03 uur onder andere de gasten Vicky Leandros, Peter Maffay en het improvisatietheater Springmaus te ontvangen. Ook het thema 'Doofstommentaal' zal in al zijn facetten worden behandeld. Die integratie van veelbesproken zaken als milieuvervuiling, gehandicaptenproblematiek, straks het fileprobleem tijdens de vakantie, worden in deze anderhalf uur durende uitzending afgewisseld met een vlotte Talk- en Gameshow'.

De bedoeling laat zich raden: "Ik ben en blijf bezig met onze realiteit. Door alledaagse ingrediënten van spel en ontspanning, met intermezzo's van een bloemenvrouw of een poetsvrouw op de TH in Aken te combineren met grote vedetten, tracht ik de kijker op het verkeerde been te zetten, zodat hij het volgende ogenblik - bij de presentatie van de thematische hoofdschotel- wel tot een kritische bewustzijnsverruiming zal moeten komen. Niet choquerend of provocerend bedoeld, maar als en douche van 'emotionalisering' en betrokkenheid in gezinsverband én welbewust met de antenne op ontspanning afgestemd. Een onderwerp als 'Aias', dat ik wel in een discussie met minister Rita Süssmuth heb aangekaart, past daar vanwege de vorm en de grenzen van het medium niet in. Het is nog ongeneeslijk en ik wil een ten dode opgeschreven Aids-patiënt daarom niet nodeloos,met vragen lastig vallen..."


Prediker


Alfred Biolek heeft een grondige hekel aan de opgeheven vinger van de beterwetende prediker, aan doodvervelende grote sterren, aan mensen die gehandicapten en minderheidsgroepen in aparte hokjes willen zetten. "Niet met medelijden, minder met groots opgezette liefdadigheidsacties, maar met het kweken van goodwill, bewustzijnsverruiming en integratie zijn deze probleemcategorieën gebaat. Daarom steek ik ook al mijn vrije tijd in de presentatie van zogenaamde 'charity'-shows, zoals bijvoorbeeld rally-wedstrijden voor rolstoelpatiënten in den lade. Ik haat de boulevard- en weekbladen, die doorgaans liegen wat er gedrukt staat. Het medium 'televisie', al zeg ik het zelf, is eerlijker. De verantwoording en moraal zijn er hoger aangezet."



jef bonten