NIEUWSBLAD VOOR GORINCHEM
Ad Killian

Herman van Veen redt het beleg voor zijn boterham



29 april 1981
GORINCHEM — Herman van Veen gehoord en gezien in woord en daad. Van Veen beleefd, als artiest, tenminste in een praktisch uitverkochte Doelenzaal.


Thuis heb Ik het nog eens overgedaan en verscheidene malen het singletjc beluisterd dat ik gedwongen was te kopen, wilde Ik me zaterdagavond op de hoogte stellen van hetgeen me te wachten stond.
Op dat zwarte schijfje geeft de cabaretier in gesprek met zijn ploegmakkers Harry Sacksioni en Erik van der Wurff iets van zijn persoonlijke ervaringen en belevenissen bloot.
Door dat gesprek ben ik Herman van Veen beter gaan leren kennen dan tot nu toe door zijn shows.


Voorste rij


Samen met zijn twee muzikale begeleiders geeft hij duidelijk aan waar zijn angst voor het publiek ligt en onderstreept gedwee zijn momenten van falen.
Wellicht dat daarin het geheim verborgen ligt waarom hij zijn publiek verborgen ligt waarom hij zijn publiek zo nu en dan op de korrel neemt en laat reageren op zijn acts.
Soms meedogeloos, nooit kwaadaardig maar wel zo dat je hoort zeggen: „Ik ben blij dat ik niet op de voorste rij zit."
Een uitspraak gedaan in het gesprek: „Als ik zing, heb ik het gevoel, zing ik zelden voor mannen alleen voor vrouwen."
Hij doet zichzelf daarmee te kort of onderschat zijn seksegenoten.

Op de plaat ventileert hij verder zijn mening dat lachen een vorm van nerveusitett is. Dat ervaarde Ik zaterdag avond niet zo. Echter niet toen hij dreigde de 'afgevaardigde van de plaatselijke gazet de vingers af te zullen bijten'. Eigenlijk had ik toen moeten uitbarsten ter goedkeuring van zijn afkeuring.

„Want zij die het met de kunstenaar eens zijn lachen het hardst," aldus de cabaretier op de plaat.


Boterham


Het gelijk is aan zijn kant. Het is triest dat je show (Onder water) stuk wordt geschreven door lieden die jouw niet kennen of begrijpen en je gedwongen wordt halverwege het seizoen snel iets in elkaar te draaien om alsnog voor beleg op je boterham te kunnen zorgen.

Het dwingt respect en bewondering af en het getuigt van vakmanschap als je moet concluderen dat het de meester gelukt is.

Zijn mogelijkheden zijn onbeperkt omdat zijn fantasie geen grenzen kent en zijn beleveniswereld onwaarschijnlijk groot is.
Aversie tegen iets dat niet bij machte is daar een eerlijk oordeel over vellen boezemt je dan angst in. Begrijpelijk.

Maar hij is en blijft op de planken de clown de legale imbeciel met een grenzeloos gevoel voor tederheid. De grootste In zijn sport. Zijn bij elkaar geraapte show van zaterdagavond bewees het.



Ad Killian