Apeldoornse Courant
Peter van der Ros

Modern sprookje van Herman van Veen

29 maart 1988

Met het sprookje "voor kinderen van 10 tot 107" zoals co-auteur Herman van Veen (de ander is Roger Hendriks) dit fraai gebonden boek als ondertitel meegaf, is een tint toegevoegd aan het gelukkig toch al rijk geschakeerde palet van de jeugdliteratuur.


Een lang, voor het jongste deel van de doelgroep misschien iets te langdradig) verhaal over een kaboutervolk dat in een moeras woont. Opmerkelijk is het dat Van Veen's ongebreidelde fantasie, overigens een sterk punt bij deze veelzijdige artiest, niet voorbij kan gaan aan de typisch Hollandse 'kabouterkronkel'. Weinig Nederlanders zijn zich namelijk bewust dat men over onze grenzen vreemd tegen dit soort fabeltjes aankijkt.
Tuinkabouters (de echte, van steen of van plastic) zijn in de ogen van de Engelsman, om maar een bevriende natie te noemen, net zo belachelijk als pakweg het wassen van je voeten met de kousen nog aan. Maar dit terzijde. Hoofdfiguur Donkerlokje komt tot de ontdekking dat de lichtschuwe Zomp-bewoners (een moeras is nu eenmaal zompig, vandaar) zichzelf eigenlijk tekort doen door niet te profiteren van de zonnestraling.

Na een reeks avonturen, die haar steeds dichter bij 'het licht' brengen, komt Donkerlokje uiteindelijk in contact met een ander kaboutervolk, in het land van Talp (n.b: het omgekeerde van plat). Het Land yan Licht dus. Het Zomp-volk heeft tenslotte toch wei oren voor Donkerlokjes argumenten dat het onder de zon niet zo slecht toeven is als haar volksgenoten altijd hebben gedacht. Zo vinden Zomp en Talp elkaar en blijven samen leven in het land van licht.

Een modern sprookje in die zin, dat de auteurs begrippen als geluidsboxen. koelkast, een colaatje en tv- ontbijtshow doodgemoedereerd in de tekst verwerken. Leuk geïllustreerd door Luuk Poorthuis.
Donkerlokje en het Land van Licht! Door Herman van Veen en Roger Hendriks. Uitg. La Rivière en Voorhoeve. Gebonden, 12 bladzijden



Peter van der Ros