Amersfoortse Courant

Krantenfeest met Herman van Veen

29 jan 2005

Een krant is allang niet meer louter een papieren product. De uitgever van de krant doet meer voor lezers. Om ze te plezieren, en om ze te binden natuurlijk.


Met een korting op een expositie of een boek, een diner, een reis. Dat heet lezersvoordeel of abonneevoordeel. Wekelijks staan bonnen in de krant die u mag uitknippen en ter plekke inleveren. De marketingafdeling en de pr-afdeling van de uitgeverij zijn elke dag druk met het bedenken en organiseren van lzersacties. En bij sommige acties wordt samengewerkt met de redactie, waarbij de redactie uiteraard zelf bepaalt hoe en wanneer erover wordt geschreven. U treft ons niet aan - althans niet in functie - op een speciale busreis naar een mooie stad. En zo ontstond het Verjaardagsfeest van Herman van Veen.
Op 14 maart wordt de artiest 60 jaar. De afgelopen maanden schreef hij voor onze krant zijn herinneringen aan Utrecht op, zijn geboortestad. Die herinneringen leverden weer tal van reacties op van lezers. En zo werd er samen weer een beetje plaatselijke geschiedenis gemaakt.
Ter afsluiting van dit alles dus een feestje in de Utrechtse schouwburg. Een mooi plan: alleen abonnees van deze krant hebben kans op een kaartje. Kopers van losse nummers, bijvoorbeeld op zaterdag, kunnen dit keer niet meedingen, terwijl dat bij andere voordeelacties wl kan.

Gebaar

De uitgever vond dit een goed gebaar naar trouwe lezers. Zo wordt het een exclusief feestje, precies wat Van Veen wilde. Dat slaat aan. Want er zijn al meer dan duizend reacties. En veel mensen wil len natuurlijk graag met z'n tween komen. Op basis van dit aantal kan de schouwburg met gemak een aantal avonden worden gevuld. Maar dat gaat dus niet, er is maar n avond beschikbaar. De dag na de verjaardag had nog gekund, maar dan is de schouwburg al bezet. En daarna, ja dan is Herman van Veen niet meer jarig.
Het is altijd de keerzijde van succes: te veel succes. Ik herinner me nog de tweede Kattenbroekle- zing in Amersfoort, die de krant mede-organiseerde, over architectuur en wonen. Bioloog Midas Dekkers kwam langs. Er konden achthonderd mensen in de theaterzaal van De Flint, maar er waren bijna drie keer zoveel aanmeldingen. Lezers teleurstellen is niet ons dagelijks werk, maar het moest wel gebeuren. En dan hoop je als uitgever op begrip.

Dat is nu ook het probleem met Van Veen. Er moet worden geloot en geselecteerd. Dat gaat volgende week gebeuren en iedereen krijgt bericht over de uitslag, zowel de geluks- als de pechvogels. Niet-abonnees zijn in ieder geval de pechvogels, maar denk maar niet dat ze het niet hebben geprobeerd. Op tal van plekken, ook, bij mij, kwamen hartverscheurende mails en telefoontjes binnen met verzoeken om kaartjes. Met prachtige anekdotes over de schooltijd met Herman, korte verliefdheden en ander ongemak. Van Groningen tot Vlaanderen. Maar het antwoord was 'nee'. Er is ook een handvol abonnees dat op voorhand al teleurgesteld is over de gang van zaken. Ze schreven en belden mij. Ze hadden zich verheugd op het feestje, maar hadden gedacht dat het gratis zou zijn. Lezer Arendonk uit Vianen schreef: "Wij hoopten na 47 jaar als abonnee wel een leuke avond te verdienen. Maar nee hoor, jullie zetten er een prijs op die wij als AOW'er niet kunnen betalen." Lezer Dres uit Utrecht vulde de bon meteen in tot hij het bedrag van 41,50 per kaartje las. "Toen ik 60 werd, drie jaar geleden, heb ik m'n vrienden toch k niet gevraagd mijn feestje te gaan betalen. Ik kan het me met m'n inkomen niet veroorloven." Henk de Haas uit Vleuten denkt er net zo over. Te duur. Hij had gehoopt op een loting op basis van abonneejaren. Nee, dus. "Hij wordt vast wel 70 en met een beetje mazzel ben ik er dan ook nog. Maar wil ik dat dan nog wel?"

Andere reacties kwamen op hetzelfde neer:
'alleen de rijke abonnees kunnen zo naar Herman. Dat is niet zo mooi van de krant.'

Probleem

Een lastig probleem, maar de uitgever heeft nooit gecommuniceerd dat de voorstelling gratis zou zijn. En voor Van Veen en de schouwburg geldt hetzelfde. Het is een 'gewone' voorstelling, waarvoor veel kosten worden gemaakt, het exclusieve zit in het feit dat niemand de zaal in mag die geen abonnee van deze krant is, Dat is op zich al bijzonder. Theatervoorstellingen zijn voor veel mensen misschien niet te betalen, maar de gevraagde prijs is wel normaal.
Via publicaties in de krant wordt u op de hoogte gehouden van de afloop. Maar nu al kan worden vastgesteld dat Herman van Veen heel veel heeft losgemaakt onder onze lezers.

De lezersredacteur is te bereiken via e-mail:
lezersredacteur@un-ac.nl of per telefoon: 030-6399233.
Per post: Postbus 500, 3990 DM Houten.