de Graafschapsbode
Jacques J. d'Ancona

Herman van Veen tot ver in '91 wereldwijd actief

28 aug 1989

Herman van Veen is weer terug in het vaderland. Een korte vakantie-pauze. Zijn optreed-agenda is daarna t/m november 1990 gevuld. Er liggen uitnodigingen uit Scandinavie,Oost-Duitsland, Rusland, China en Japan, waarvoor nog niet eens ruimte is gevonden.


Een Europese tournee voerde hem In het afgelopen seizoen naar Oostenrijk, West-Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Hij gaf 140 concerten en trok ongeveer 300.000 toehoorders in theaters en reusachtige hallen. Het zat overal vol en het publiek kan er niet genoeg van krijgen.

Eind september en begin oktober komt hij naar die landen terug om er tien extra voorstellingen te geven. Volgend voorjaar pas is Herman van Veen terug in enkele Nederlandse theaters. In Nijmegen en Eindhoven aan. Vervolgens is Van Veen van 13 april tot en met 26 mei in Theater Carre in Amsterdam. Dat is de start van een wereldwijde toemee die tot in l 991 doorloopt. Herman van Veen komt opnieuw naar Parijs s in het befaamde Thea- ler l'Olympia op 22 en 23 oktober 1990.- Daarna gaat hij eerst naar Engeland voor concerten in de Londense Queen Elisabeth Hall.


Broadway


Daarna kan hij zich opmaken voor de oversteek naar de Verenigde Staten, waar hij van 7 tot en met 10 november in Chicagoo en van 12 tot en met 25 november opnieuw op Broadwav in New York staat.
In de winter van 1982 probeerde hij Amerika uit, maar de theaterserie op Broadway werd voortijdig afgebroken, omdat de financiële middelen niet toereikend waren om het uit te zingen. Ik maakte de vrolijkheid en het drama van die toernee mee en herinner me dat het publiek aanvankelijk met enige reserve reageerde. Maar tijdens de finale was het enthousiasme vrijwel unaniem in het Ambassador Theatre. Voor de Amerikanen was het fenomeen Herman van Veen duidelijk nieuw. Hij maakte het hen met een combinatie van theateracts, liedjes, humor en maatschappijkritiek niet echt makkelijk, trouwens.


Walging


Een tv-station liep voorop met een slechte kritiek. Later, al tijdens de nachtelijke party die als première-feest was bedoeld, volgden de kranten.
Ze vonden zijn show 'All of him' met een woordspelerige verwijzing naar de titel iets "teveel van hem." Met name de criticus van de New York Times pakte uit. Frank Rich, toonaangevend, gezaghebbend en machtig, noemde het "armzalig wat Van Veen doet. Hij valt zijn publiek lastig en is onuitstaanbaar prekerig met zijn pleidooien voor vrede, verdraagzaamheid en solidariteit en zijn hekelen van de werkloosheid. Van Veen is een invaller als Charles Aznavour niet beschikbaar is," aldus de recensent Frank Rich.

Die naam zal Herman van Veen nooit vergeten. Maar dezelfde nacht, op de ontvangst in een heet ijsstadion, toonde hij zich niet aangeslagen. Herman toen: "Mij kunnen ze deze ervaring nooit afnemen. De zalen hebben begrepen wat ik doe. Ik speel hier zolang het mogelijk is."


Tien dagen


Dat was uiteindelijk niet langer dan tien dagen. De radio was juichend, de meeste tv- recensies slecht, kranten van gematigd tot positief. Het publiek kwam niet. Althans niet in voldoende aantallen om de ontzagwekkende kostenpost van mensen, techniek en publiciteit te dekken.

De New York Times sloot de deuren voor Herman van Veen enkele dagen daarna. Insiders wisten dat het Amerikaanse publiek zijn keuze afstemt op de kritieken. De invloed van de pers is enorm in dit land. Zo kon Broadway voor Herman van Veen geen klapper worden. Dat hij opnieuw zou gaan, stond op dat moment echter vast. Michael Frazier, co-producer van de toernee: "Een beperkt publiek heeft hem heel goed leren kennen. Hij is apart en ongewoon. Ik geloof in hem. Hij heeft kwaliteiten om door te breken in de VS. Herman heeft oog voor de gevoelige punten. Hij komt in het Amerikaans te ernstig over. Dat is een kwestie van taalbeheersing. Amerikanen horen niet graag minder hoopvolle dingen. Serieuze onderwerpen moet je hier op een lichtvoetige manier brengen. Dat is het verschil met Europa." Over anderhalf jaar blijkt of Herman iets met de adviezen heeft gedaan en zijn publiek in Amerika genaderd is.


Tekenfilm


Terug naar de realiteit van nu. Een tekenfilmserie rond het figuurtje Alfred J. Kwak in 52 delen draait een jaar lang wekelijks in Japan. De VARA zendt de serie van 24 december af straks op zondagavonden uit. Het programma is verkocht naar Italië, West- Duitsland, Frankrijk, het Midden-Oosten en Spanje.

Er komt ook Alfred Jodocus Kwak-kinderkleding aan. De winst op die artikelen gaat niet in de pot, maar naar de stichting Colombine ten bate van projecten in de Derde Wereld.
Als hij niet reist vertoeft Herman van Veen meestal in studio's. In oktober verschijnen zijn mooiste kinderloiedjes op de plaat onder de titel 'ln vogelvlucht voor kinderen.' Een nieuwe lp met twaalf songs in het Frans, Nederlands, Duits en Engels wordt in januari verwacht. Men mag de titel vast noteren: 'Blauwe vlekken.'

Voorts gaat hij binnenkort weer filmen. Zijn maatschappij Harlekijn Holland begint dit najaar aan 'Zomp,' vrij naar zijn Colombine-boek 'Donkerlokje,' een sage van een meisje dat haar volk bevrijdt uit de klauwen van een wezen dat naar onsterfelijkheid streeft.



Jacques J. d'Ancona