Noordhollands Dagblad

Herman van Veen naar school Hoorn

28 juni 2005

HOORN - Op vrijdagavond juli bezoekt Herman van Veen tussen zeven en negen uur de Jena- plan-afdeling van SG Copernicus in Hoorn. De leerlingen van het Jenaplan presenteren hun project 'Rechten van het kind'.

Herman van Veen neemt een aantal vrienden van zijn Herman van Veen Foundation mee. Het is niet de bedoeling dat de cabaretier gaat optreden, maar hij zal wel meedoen aan een debat a la het Jongeren Lagerhuis, over rechten van kinderen in de derde wereld. En hij zal de presentaties van de groepen leerlingen jureren.

Naast ouders van de leerlingen van Jenaplan-onderwijs zijn vrienden en andere belangstellenden welkom. De leerlingen presenteren hun project over de Hechten van het kind'. Hiervoor werkten de leerlingen samen met de Herman van Veen Foundation. Dat is een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. De organisatie heeft als doel het kind te geven waar het recht op heeft, volgens de 'Rechten van het kind' van de Verenigde Naties.

Het project over de kinderrechten is verdeeld in drie leergebieden: Kunst & Cultuur. Mens & Maatschappij en Mens & Natuur. Bij Kunst & Cultuur maakten de leerlingen een schimmenspel, een rap, een verhaal en een gedicht.
Bij Mens & Maatschappij vergelijken leerlingen hun eigen leven met het leven van kinderen in Marokko en Zimbabwe. In het onderdeel Mens & Natuui leren de leerlingen hun eigen waterpomp te maken. De presentatie van het kinderrechtenproject is de afsluiting van het schooljaar van de Jenaplan-leerlingen.

Op 31 januari bezochten de leerlingen en hun docenten een college over Mensenrechten van professor Van Hoof aan de Universiteii van Utrecht. Het leukste van die middag was de debatronde met Herman van Veen.