Dagblad van Nrd Limburg
Paul de Schipper

Land van Ooit bestaat echt, Prins Bernhard opende het

28 april 1989

Het land van ooit kreeg eerste en voorlopig ook laatste staatsbezoek gehad: prins Bernhard heeft dit nieuwe kasteel-theaterpark gisteren geopend en 'onafhankelijk' verklaard, waarmee Zuid- Nederland er een recreatiepark van nationaal niveau bij kreeg.


Het was een wat onderkomen en versnipperd landgoed net buiten Drunen. De oude graaf d'Oultremont had z'n kasteeltje en al heel wat grond verkocht. Terwijl de graaf zich in Brussel warmde aan de haard, maakten recreatie-ondernemer Mare Taminiau en z'n vrouw Marjan een plan. Achtennegentig vergaderingen en ruim anderhalf jaar later is het plan werkelijkheid geworden.

"Het Land van Ooit is een fantasieland dat werkelijk bestaat, een land vooral voor kinderen. Ouders zullen dat merken als ze, bukkend, het kinderrestaurant De Zevende Hemel binnengaan. De serveersters spreken de kinderen aan en die kunnen dan vragen: papa wat wil je drinken?".

Een beetje nerveus is hij nog wel. Maar ja, wie wordt er niet zenuwachtig van een investering van vijftien miljoen gulden? Tijd om terug te denken aan dat ene moment van keuze heeft hij dezer dagen niet. Dat was toen hij een aanbieding had om directeur te worden van een door Arabische en Franse financiers te bouwen Smurfenpark bij Parijs. Naar de Smurfen of maar doorgaan met de eigen schepping waarvan hij niet zeker wist of die er ooit zou komen?


Anders


Mare Taminiau is in zijn schepping blijven geloven. Het Land van Ooit, een naam die bedacht is door Herman van_ Veen, is er gekomen. Dat andere recreatieparken zoals Efteling, Autotron en de Beekse Bergen zowat binnen gehoorsafstand liggen is voor hem geen probleem: "Het Land van Ooit is aanvullend, ondersteunend en geen verdringend recreatiepark".
Het Land van Ooit js voor beleggers een risico-investering. Niettemin zijn de benodigde vijftien miljoen bij elkaar gebracht door Brabantse investeerders. Daarbij is anderhalf miljoen eigen vermogen. In vrijwel evenredige parten wordt het project financieel gesteund door de Brabantse Participatiemaatschappij in Eindhoven, de Vermogens Adviesgroep in Breda, Mare Taminiau Recreatie BV (en daarachter de NMB), de Amrobank en een investeerder die anoniem wenst te blijven. De Amrobank heeft veiligheidshalve de financiering van het onroerend goed voor haar rekening genomen om zo altijd een onderpand in bezit te hebben.

"Een risico-belegging kun je het wel noemen", zegt drs. J.G.M. Villevoye van de Vermogens Adviesgroep. "Het enige zekere wat wij hebben is de persoon van Taminiau. We weten wat hij kan en we weten dat hij een reputatie heeft op het terrein van recreatieparken". Taminiau was eerder directeur van de Tilburgse VVV, directeur van Autotron en directeur bij de Efteling.


Zes weken


Het Land van Ooit draait met 340.000 bezoekers per seizoen quitte. Mare Taminiau heeft z'n vijfjarenplan gebaseerd op 500.000 bezoekers per jaar, maar, zegt hij: "Na zes weken weet ik of het park een succes is".
Als de prognose van een half miljoen bezoekers uitkomt, draait het Land van Ooit in 1989, aldus Villevoye, met een winst van minimaal 2,5 miljoen gulden. Gevraagd naar het uiteindelijke rendement op het geïnvesteerde geld zegt hij: "Vijftig tot honderd procent".

Volgens directeur Taminiau is de grote attractie van het park het theater met de steeds wisselende voorstellingen. Hij rekent erop dat bezoekers gemiddeld vijf uur nodig zullen hebben om het park te bezoeken. Vraag aan M.K. Vredegoor, commissaris van de BV Land van Ooit: Is het niet wat riskant om de aantrekkingskracht van een park te laten afhangen van het wisselen van theatervoorstellingen? Vredegoor: "Het park blijft het park, maar die shows veranderen. Het is net als met een bioscoop. Het gebouw blijft hetzelfde, maar er komen steeds nieuwe films. Bovendien is het in dit soort parken zo: niet de ouders, maar de kinderen bepalen of ze er naar toegaan en of ze nog een keer terugkomen". En als het misgaat? Villevoye: "Dan moeten we elkaar aankijken, niet anderen".

De inkomsten van het Land van Ooit moeten volgens de ramingen voor 55 procent uit de kaartverkoop komen, voor 20 procent uit souvenirs' en aanverwante artikelen, voor 20 procent uit de horeca en voor 5 procent uit partijen en feesten in het middeleeuwse kasteelrestaurant. Taminiau: "Met feesten loopt het nu al de spuigaten uit". Wat zijn de attracties in de 25 hectare grote park? Allereerst is er het kasteel bij de ingang. Een kasteel met een muur en torens, creatief opgebouwd uit gigantische rioolpijpen en voorzien van wel zeer Brabants stucwerk: gedroogde en inmiddels reukloze mest die het geheel een zeer middeleeuws aanzien geeft.

Achter het kasteel is er een overdekte theatermanege waar boze en goede ridders elkaar bevechten. Spoken en heksen vliegen er door de lucht en in aardwormen veranderde booswichten kruipen omhuld door wolken rook uit de grond.
Er zijn reuzen, op sprookjes geënte speeltuinattracties, een poppentheater, een baroktheater, een paarden- en evenementenweide, een beeldenpark een Waterloovijver en horecavoorzieningen. Centraal in het Land van Ooit ligt een heel echt eeuwenoud kasteel. Het is ooit nog bewoond geweest door Henriette d'Oultremont, de vrouw van koning Willem II.



PAUL DE SCHIPPER