AD

VARA: hele dag bij demonstratie



27 oktober 1983
Neem zaterdag radio mee naar Den Haag



Van onze radio- en tv-redactie

HILVERSUM — Met 48 programmamedewerkers en vijf zenders, die verspreid staan langs de route, verslaat de Vara radio zaterdag 29 oktober rechtstreeks de vredesdemonstratie In Den Haag.


Het is de grootste radioproduktie in de geschiedenis van deze omroep. Hilversum l staat die dag van 's ochtends 6 minuten over acht tot 's avonds zeven uur in het teken van deze manifestatie.


AANWIJZINGEN


Na het nieuws van acht uur is er een speciale aflevering te horen van de aualiteitenrubriek 'Dingen van de Dag. Daarna volgt het programma Hallo hier Hilversum - Daarin melden de verslaggevers het vertrek en de aankomst van groepen demonstranten en de situatie op de wegen en bij de Neerlandse spoorwegen.

Bert Tiddens, eindredacteur van die Vara-zaterdag: „De radio is die dag het enige communicatiemiddel dat de demonstranten hebben. Het is dus verstandig als veel mensen een draagbare radio meenemen. Wij zenden de aanwijzingen van de verkeerspolitie in Driebergen, de politie in Den Haag en . de NS de hele dag uit."


TOESPRAKEN


Na tien uur komt het programma uit Den Haag. De toespraken van de verscheidene sprekers worden voor zover mogelijk allemaal rechtstreeks uitgezonden. Uit het grote aanbod aan culturele voorstellingen heeft de Vara radio een keus moeten maken. Te beluisteren zijn: Youp van 't Hek, Bram Vermeulen, Fay Lowski, Herman van Veen, Peter Faber, en Adele Bloemendaal.
Tevens wordt het vredeslied een aantal keren tussen de programma's door gezongen. En elk uur zal Nelleke Burg een gezongen verslag van de gebeurtenissen laten horen.


DISCUSSIE


Tussen tien en elf uur komt een aantal studiogasten aan het woord. Er is een discussie te horen met deskundigen op het gebied van de atoombewapening van de drie grootste partijen uit de Tweede Kamer. Het zijn: Relus ter Beek (PvdA), Joris Voorhoeve (VVD) en Ton Frinking (CDA).

Om precies vijf minuten voor het middaguur wordt voor de radio het startsein gegeven voor het laten klinken van het vredeslied door honderden carillons In Nederland. De mensen op het Malieveld kunnen het carillon van het Provinciehuis beluisteren en in het Zuiderpark is een reizend carillon aanwezig. {

Een aantal schrijvers komt tussen l en 2 uur aan het woord. De mensen die daar in ieder geval aan meewerken zijn: A. den Doolaard. Mies Bouhuys en Bertus Aafjes. Na 2 uur leggen bekende en minder bekende mensen met verschillende beroepen uit wat hun beroep te maken heeft met de oorlogs- en vredespolitiek. '

De fractievoorzitters van de kleine linkse partijen komen na half drie aan bod en Wim Kok voorzitter van de vakbond FNV, praat na drie uur uitgebreid over het thema Geen bommen - maar banen.

Rond vijf uur komt er een reportage uit Kopenhagen, waar op die dag ook wordt gedemonstreerd tegen de kernwapens. Ook minister De Ruiter, die in Canada zit bij een Navo-vergadering, wordt geïnterviewd. Premier Lubbers is na zes uur te horen. Daarna volgen nog Joop den Uyl en Mient Jan Faber.


REACTIETELEFOON


Voor de mensen die thuis zijn gebleven of niet konden komen is er de mogelijkheid hun zegje te zeggen via de reactietelefoon.
Behalve de vijf verslaggevers, die, zich per tandem door Den Haag bewegen, is er ook een verslaggever op een motor. Het is dezelfde motor die ook in de Tour de France wordt gebruikt.

Hanneke Groenteman, een van de verslaggevers: „We spreken van tevoren duidelijk af wat de toonzetting van onze berichtgeving zal zijn, want die dag zullen de verslaggevers elkaar niet of nauwelijks meer zien. In onze verslagen proberen we zo objectief mogelijk te zijn, maar we laten wel een solidaire ondertoon horen."