GOUDSE COURANT

Opbrengst vijftigduizend gulden

Herman zingt voor leukemie-patiënten

27 april 1987


Scheveningen — Vijftigduizend gulden heeft Herman van Veen gisteravond in het Circustheater bij elkaar gezongen voor de bouw van acht isolatiekamers voor leukemiepatiënten in de Daniël den Hoedkliniek. Daarmee is een begin gemaakt met het verkrijgen van de 1,5 miljoen gulden die daarvoor nodig is.

De stichting Colombine, waar Van Veen bestuurslid van is, streeft er naar om binnen vijf jaar het benodigde bedrag voor de bouw van een isolatie-unit met acht kamers bij elkaar te krijgen.



Nu worden leukemie-patiënten verpleegd in een 'grote plastic zak' zoals de cabaretier het uitdrukte. Bij de behandeling van leukemie lijdt het beenmerg van de patiënten grote schade waardoor hun afweersysteem is aangetast. Om die reden is een verblijf van een week of vier in een steriele tent noodzakelijk.

Dat is erg zwaar, omdat in die periode de patiënt haast helemaal van de buitenwereld is afgesloten ondanks televisie, video, telefoon en bezoek. Dankzij de activiteiten van Colombine is het mogelijk om acht isolatiekamers te bouwen in 'het ziekenhuis. De patiënten kunnen dan tijdens de periode dat ze geïsoleerd zijn, in ieder geval rondlopen en hebben de beschikking over douche en toilet. „Wij streven naar een menswaardig verblijf voor de patiënten", aldus dr. Ton Hagenbeek van de Daniël den Hoedkliniek.


Meer plannen


Behalve het concert door Herman van Veen heeft de stichting Colombine nog meer plannen voor de isolatie-unit. Met de NOS wordt gesproken over een te maken gedramatiseerde documentaire met als werktitel 'Dag O'. Daarnaast is de AVRO van plan het Colombineconcert uit te zenden met daaraan gekoppeld een inzamelingsactie. De popgroep Het Goede Doel denkt over het maken van een elpee, en er wordt gewerkt aan een kinderboek 'Donkerlokje' door Roger Hendriks. Van Veen verwees tijdens zijn show eenmaal naar het doel waarvoor hij optrad: „Ik ben een gelukkig mens", zei hij. „Ik doe dit opdat andere mensen een kans krijgen net zo gelukkig te worden als ik".

Hij maakte er een mooie voorstelling van, waarin hij allerlei sferen opriep, die verbazend snel wisselden. Van begrafenis tot disco, van poppenkast tot griezelfilm, en van romantische liedjeszanger tot clown met viool. Verder kwamen ook een aantal bekende elementen terug zoals Utrecht, de viool, angst, oud zijn en een tikje maatschappijkritiek.


Angst


Angst is ook het thema dat de verschillende projecten van Colombine met elkaar verbindt. Al tien jaar bestaat deze stichting die steeds vier projecten ondersteunt. Dat varieert van hulp bij een project van waterwerken van de Masai in Kenia tot het mogelijk maken van een leerstoel over vrede aan de universiteit van Utrecht. En dan nu ook het project voor de Daniël den Hoedkliniek, waarvan de directie na afloop van de voorstelling Van Veen nogmaals uitvoerig voor bedankte. „Het geeft ons weer moed in een tijd waarin moedeloosheid zich meester maakt bij mensen die in de gezondheidszorg werken".


Herman van Veen is woensdagavond, maar dan niet voor Colombine, ook te zien op televisie in een tachtig minuten durend samenvatting van zijn recente show, waarvoor vorig jaar oktober opnamen in Carré werden gemaakt. (Veronica, Ned.1,22.02).