Dagblad vh Noorden

Herman van Veen opent 'werkfabriek' van Cvites

26 mrt 2004

NOORDBARGE "Iedereen heeft rechten, dus heeft ook iedereen recht op werk. Cvites kan daarin een belangrijke rol spelen." Dat verzekerde artiest Herman van Veen, bij velen bekend als de geestelijke vader van Alfred Jodocus Kwak, gisteren bij de opening van het nieuwe pand van het Emmer advies- en reintegratiebureau in Noordbarge.


Het nieuwe onderkomen van het driejaar oude bedrijf is gevonden in de voormalige melkfabriek van Noordbarge. Daarvoor zetelde het bureau aan de Hooggoorns, in de buurt van de oude melkfabriek. De fabriek is grondig gerenoveerd en aan de wensen en eisen van Cvites aangepast. Van Veen: "Het ziet er dan ook uit als een echte werkfabriek."
De liedjesschrijver/zanger was op verzoek van directeur Geert Hoving van Cvites naar Emmen afgereisd om het nieuwe onderkomen van het bedrijf te openen. Hoving zei een groot fan te zijn van de artiest en alle werken van hem in zijn bezit te hebben. Van Veen liet weten blij te zijn weer voet op Vertrouwde' bodem te zetten.

"Hier liggen mijn roots. Van huis uit ben ik namelijk een Drent." Herman van Veen maakte aan de hand van een bloemlezing uit zijn eigen verleden duidelijk dat 'passend' werk van zeer groot belang is voor een mens. "Ik hoef daarbij alleen maar naar mijn eigen vader te kijken. Toen die man niet meer het werk kon doen zoals hij dat wilde, stortte hij in. Hij werd ziek. Daar lag toen voor ons als kinderen een taak om hem daarbij te helpen. Vader gaf aan een eigen magazine te willen hebben. We openden een bureautje voor hem en vanaf het moment dat hij daarmee aan de slag kon, ging het weer beter met zijn gezondheid. Hieruit blijkt dat hulp van anderen, zoals Cvites beoogt, van zeer groot belang is bij het vinden van passend werk."

Om die reden roemde de zanger en liedjesschrijver de directeuren van Cvites hun 'formidabele inzet' om mensen zonder werk aan een baan te helpen. Het bedrijf startte drie jaar geleden met vijftien medewerkers. Inmiddels zijn er meer dan dertig mensen in dienst. Werkzoekenden kunnen in de 'werkfabriek' scholing verwachten op onder meer het gebied van solliciteren. "Maar ook begeleiden we hen op een creatieve manier bij het zoeken naar een baan die bij hen past", zei directeur Geert Hoving.

Als openingsstunt liet de geestelijke vader van Alfred Jodocus Kwak en ambassadeur van het Unicef Friendship Programm, een groot aantal ballonnen op. Aan elke ballon hing een kaartje met daarop de de tekst 'Afspraak is afspraak. Het kind heeft recht op gratis onderwijs, en op spel en ontspanning'.