Brabants Dagblad
Marcel Linssen

Kinderliedjesprogramma opgenomen in Land van Ooit

Rode wangen, echt Van Veen

25 nov 1989

'Opzij, opzij', 'Dikkertje Dap' en 'De tijd tikt'. Drie van de acht liedjes van Herman van Veen die zondag in hoog tempo na elkaar over het tv-scherm zullen flitsen in het programma 'Rode wangen, in vogelvlucht voor kinderen'. De opnamen voor dit Vara-program- ma zijn gemaakt in het sprookjesachtige kasteelpark 'Het land van Ooit' nabij Drunen.


Ook het programma ademt een sprookjesachtige sfeer. Duidelijk gericht op de belevingswereld van de kinderen, hoewel deze nieuwe Herman van Veen-special ook voor volwassenen zonder meer aantrekkelijk is. Van begin tot eind is het als een film met veel Vaart erin. De kijker glijdt als het ware van het ene liedje in het andere, met tussendoor gespeelde stukjes.
Grappig is dat de liedteksten door de dansers, spelers en zangers vaak zo letterlijk mogelijk worden uitgebeeld. De nek van de giraffe waarlangs Dikkertje Dap naar beneden glijdt hoort er natuurlijk bij, alsook de trap waarlangs het kereltje omhoog klimt. In beeld komen verder veel ballerina's, een graaf en een gravin, paarden, reuzen, beren en aan het eind zelfs een begrafenis- en een bruiloftsstoet, die letterlijk met elkaar in botsing komen.


Typisch


Het is een typische Herman van Veen-produktie. Aardige kwinkslagen, visuele grapjes en een aaneenschakeling van gewoon leuke liedjes. Het is het eerste van een hele reeks programma's die de Vara gaat uitzenden rond de persoon van Van Veen. 'Rode Wangen' heeft al een onderscheiding ontvangen. Op een Internationaal televisiefestival in Bulgarije kreeg het programma de tweede prijs in de catergorie Jeugd. Aan het festival deden, in deze categorie, achttien andere inzendingen mee. Uit Oosteuropa, maar ook uit Engeland, België, Duitsland en Spanje. Van Veen werkt al aan de opvolger van 'Rode wangen'. Het is een soortgelijk project voor volwassenen, dat de titel 'Blauwe plekkem' krijgt. Ook dit wordt waarschijnlijk een programma waarin in snelle opeenvolging liedjes van de Nederlandse cabaretier worden gezongen en uitgebeeld.
Een project waarmee meteen wordt gemikt op de internationale markt, gezien de grote bekendheid van Herman van Veen in het buitenland. Het programma wordt dan ook opgenomen in vier talen: Frans, Duits, Engels en Nederlands.

1990 de show van Van Veen die hij binnenkort in het Amsterdamse Carré gaat brengen, uitzenden. Gelijktijdig staat een portret van Herman van Veen gepland. "We willen eens laten zien hoe veelzijdig hij eigenlijk is. Dat wordt zo gemakkelijk vergeten. Ik denk ook dat dat een van de dingen is die Van Veen zo sterk maken", aldus een Vara-medewerker. Wat ook schromelijk wordt onderschat is de bekendheid en erkenning van Van Veen in het buitenland. Re gelmatig treedt hij op voor uitverkochte zalen in landen als West Duitsland, Japan en Frankrijk.

Een vijfde Vara-programma waaraan de veelzijdige Herman van Veen zijn medewerking via leent - waarvan hij zelfs de geestelijke vader is - is de tv-serie Alfred Jodokus Kwak. Binnen kort begint de Vara met de eerste uitzendingen van deze serie.



Marcel Linssen