de Maasroute
Ineke van Steeden

Nooit rust in het Land van Ooit voor
Marc en Marjan Taminiau

25 nov 2004

Je moet het maar durven. Uit het niets een compleet attractiepark uit de grond stampen. En niet zo maar een park. Geen doorsnee park waar alles hard, hoog en ver gaat, maar een park dat nog nergens bestond. Een sprookjesachtig park waar Kinderen De Baas Zijn! Mare en Marjan Taminiau zijn de geestelijk vader en moeder en architecten van het Land van Ooit en werden door lezers van de Maasroute genomineerd als grootste Langstraters aller tijden.


Zo'n tien jaar geleden had ik het behoorlijk aan de stok met het Land van Ooit. Voor een serie in de krant interviewde ik scholieren over hun vakantiewerk. Zo ook een 16-jarige jongen die in Ooits kostuum de Anderlandse gasten verwelkomde. Op mijn vraag waar hij iri het 'normale' leven op school zat en waar hij woonde antwoordde hij stoïcijns dat hij niet wist wat school was en dat hij in het Roze Kasteel woonde. Hoe ik het ook probeerde via de Minister van Voorlichting, de jongen bleef perfect in zijn rol en dus het antwoord schuldig, zodat het artikel over vakantiewerk in het Land van Ooit een
vroege dood stierf.

Ik was daar toen niet blij mee, maar wel zegt dit voorval veel, zo niet alles, over de Ooitse filosofie van de geestelijk vader en moeder van het Land van Ooit, Marc (64) en Marjan (62) Taminiau.

Levenswerk

In het park rond kasteel d'Oultremont op de grens van Drunen en Nieuwkuijk begonnen Mare en Marjan Taminiau in 1989 hun levenswerk: het Land van Ooit, een park voor kinderen tot 12 jaar. Mare had als oud-directeur van Autotron en de Efteling een duidelijk beeld van wat kinderen leuk vinden, net zoals Matjan, die als kunstenaar met een gedegen opleiding en staat van dienst het door hun samen bedachte concept goed kon 'vertalen' in een kleurrijk ontwerp. En het idee en concept waren absoluut vernieuwend.

Geen attracties waar je de 'kick' passief ondergaat. Nee, je eigen fantasie gebruiken, je echt in een andere wereld wanen, dat is wat het echtpaar voor ogen stond. Een park waar Kinderen De Baas Zijn met veel toneelspel was het devies, niet alleen in de besloten omgeving van het theater, maar gewoon overal in het park konden de Anderlanders Ridder Graniet, Sterker-Dan-Ik-Kan-Niet, Sap de Aardwortel of de Luie Lakei tegenkomen.

In de afgelopen zestien jaar heeft het park zich stormachtig ontwikkeld. Jaarlijks beleven 300.000 Anderlanders een bijzondere dag in Ooit. Behalve eigen munten, een eigen groet, een eigen jaartelling, prachtige theaterproducties en een schitterende website, heeft het Land van Ooit talloze 'producten' ontwikkeld.
Zo wordt elk jaar een Baron of Barones van Ooit benoemd, die een speciaal ontworpen zetel in het park krijgt. Enkele namen: Herman van Veen, Monique van de Ven en Anky van Grunsven. Een paar andere successtories zijn de Ooitse theatertour, diverse televisieproducties, waaronder KZDB-Network op SBS6 met Isa Hoes als Tina Tunnel en natuurlijk de tientallen boeken die het echtpaar heeft uitgebracht.

Hoewel Mare en Marjan de zestig gepasseerd zijn, blijven ze doorgaan om hun nimmer aflatende stroom ideeën te verwezenlijken. De nieuwste plannen behelzen een forse uitbreiding van het Land van Ooit, waardoor het minder afhankelijk wordt van het (slechte) weer.
Hoe gepassioneerd moet je zijn om rond de pensioengerechtigde leeftijd te blijven vechten voor je droom en levenswerk? Misschien moet je altijd een beetje kind gebleven zijn.

Mare en Marjan Taminiau kennende, zou dat best eens hun geheim kunnen zijn.



Ineke van Steeden