Gazet van Antwerpen

Alfred Jodocus Kwak verovert de wereld

25 september 1987


Alfred Jodocus Kwak zet zijn triomf- tocht verder. Zijn «zeldzame avontu- ren» hebben nu ook de jongeren in Oost-Duitsland bereikt. Herman Van Veen, de kleinkunstenaar die A. J. Kwak bedacht, kreeg in Oost-Berlijn zoveel applaus dat hij een half uur lang enkele extra-nummers moest brengen overlaadden de Nederlander bovendien met bloemen.


Jullie kennen A. J. Kwak toch nog wel? Hij is de hoofdpersoon uit een fabel die Herman Van Veen in 1979 samen met Erik van der Wurff schreef. Een fabel is een verhaal uit het natuurleven — vooral de dierenwereld — dat je ook kan toepassen op de mensen. Wie goed luistert of kijkt naar een fabel, zal snel merken dat alle personages evengoed mensen kunnen zijn.


Schoolconcert


Herman Van Veen schreef A..J. Kwak eigenlijk als muzikaal sprookje om op te voeren tijdens een schoolconceti in Den Haag. Zijn inspiratie putte hij onder andere uit zijn ervaringen als ambassadeur van Unicef. Op een grappige wijze neemt Van Veen het in de fabel op voor dieren die niets te zeggen en vooral niets te eten hebben.

Je merkt het al: iets wat eigenlijk ook van toepassing is op de mensheid. De concerten in Den Haag kenden een enorm succes. En er was zoveel vraag naar opvoeringen van het sprookje, dat er eerst een langspeelplaat werd uitgebracht. Die won een belangrijke prijs: een Edison.


Strip


Later verscheen het verhaal van A. J. Kwak ook nog in boekvorm. En omdat het succes maar bleef duren — België en Duitsland vonden het een prachtig verhaal — werd er ook een film van gedraaid.

Maar daarmee is er nog geen einde gekomen aan de successtory hoor. Nee Alfred Jodocus Kwak is nu ook een stripheld geworden. Per jaar zullen er drie albums verschijnen met zijn wonderlijke avonturen. Uiteraard geschreven door herman van Veen. De tekeningen zijn van twee Duitsers., Harald Siepermann en Hans Bacher.