Nrd Veluws Dagbl.
Anne Marie van der Kolk

Babette van Veen vreest het slechte imago van de soap

24 dec 1990

Vijf avonden per week verkneukelen een paar miljoen Nederlanders zich over het dagelijks bestaan van enkele families in 'Goede tijden slechte tijden'. Weggedoken in de bank, een dampende warme prak op schoot. Als we de kijkcijfers mogen geloven weet deze dertig minuten durende 'soap' aardig wat verstrooiing te brengen. "We spelen ook niet voor intellectuelen maar voor de buurvrouw van hiernaast", reageert Babette van Veen.


Soap, het lijkt intussen een toverwoord te worden in televisieland. Het personeel van Joop van den Endes stallen in het landelijke Aalsmeer doen er tenminste alles aan om deze vorm van entertainment te lanceren.
Van oorsprong waren deze korte programma's slechts bedoeld als aangenaam intermezzo tussen twee reclameshots. Simpele intriges in doorsnee-huishoudens, makkelijk te volgen, even makkelijk te missen. In andere landen bestaat dit genre al veel langer. 'Coronation Street' brengt sinds jaar en dag de Britse kijkers in verrukking. Ook in de Verenigde Staten vergapen mensen zich aan de buitengewone maar toch herkenbare belevenissen van tv-families waarbij hun eigen brave leven magertjes afsteekt.

Dat de scherpe tong van tv-recensenten weinig heel laten van deze 'flut-series' neemt Babette van Veen dan maar voor lief. Hoe kun je nou een luchthartige serie vergelijken met het meer ernstige soort, klinkt het verontwaardigd. "Wij maken in één dag drie keer zoveel opnamen als bij andere produkties. Zij hebben vijf keer zoveel geld en tijd om in alle rust een mooie serie in elkaar te zetten die ook nog diepgang heeft. In Nederland zijn we soaps niet gewend. RTL4 is het eerste station dat ermee begint."


Discipline


Het is hard werken geblazen voor de grotendeels jonge ploeg. Met de glamour van jong aankomende tv-sterretjes valt het tegen. Babette van Veen, die de rol van Linda Dekker vertolkt, zei pas na enig aarzelen 'ja' tegen RTL4. "Je werkt hier van 's morgens tot 's avonds in een zenuwslopend ritme. Al mijn dagen zijn tot juni volgepland, dan hebben we 200 afleveringen gedraaid. Wat ik een beetje benauwend vind is het 'plantjes-gevoel' datje in de studio krijgt. Ik zit hier hele dagen en weet niet eens te vertellen wat voor weer het buiten is."

Maar de poort naar een theaterloopbaan stond op een kier en 'Goede tijden slechte tijden' duwt hem hopelijk nog een beetje verder open. "Ik heb er een toneelstuk over Zuid-Afrika en een rol in de film 'Intensive Gare' voor laten schieten. Met RTL4 ben ik tenminste voor een vol seizoen verzekerd van werk. Ik was het een beetje moe om telkens maar voor een paar maanden te weten waar ik aan toen ben."

En het valt haar al met al niet vreselijk zwaar. "Ik leer heel snel werken, in een strakke discipline. Ik verleg m'n grenzen, want je wordt hier constant in het diepe gegooid en dan is het echt zwemmen of verzuipen. Ik heb het ge-voel dat ik nu bezig ben met het vak dat ik altijd zou willen uitoefenen." De ploeg van 'Goede tijden slechte tijden' wordt achter de schermen begeleid door creatief producer Olga Madsen.


Presteren


Spijt van haar resolute afscheid van de toneelschool kent ze niet. Behalve een paar goede vrienden hield Babette er niet zulke prettig herinneringen aan over. "Het ontaardt op toneelscholen vaak in onderlinge competitie tussen de studenten. Je moet presteren, het lijkt of de lel in het spelen er niet meer toe doet. Na twee jaar was ik het beu en waren ze mij beu."

. Ze probeerde her en der zich in het vak te 'wurmen', speelde in de Vlaamse produktie 'Blueberry Hill', de musical 'Tarzan' en '12 steden, 13 ongelukken', het voorlichtingsprogramma over verkeer van de VARA.

Heeft ze praktische raad nodig dan klopt ze wel bij haar toneelvrienden aan. Of bij haar vader natuurlijk. Toch wil ze het bewijs van haar kunnen zélf leveren. "Voor mij maakt het geen verschil dat mijn vader bekend is. Ik merk dat andere mensen ertegenop kijken of jaloers zijn. Ik heb er echt niks aan hoor dat hij in het vak zit en ik toevallig ook Van Veen heet", gebaart ze schouderophalend.

Wat ze na de eerste Hollandse soap gaat ondernemen staat nog open. Het liefst zou Babette een zangcarrière beginnen maar tot voor kort voelde ze zich er nog niet klaar voor. Soms bekruipt haar een venijnige gedachte. ..Ik hoop maar dat het slechte imago van soap-series bij critici in ons land niet terugslaat op mijn toekomst. Want ik kan wel een film- of theatercarrière willen, ik weet ook heel goed dat ik aan de genade van dat wereldje ben overgeleverd."



Anne Marie van der Kolk