??
Ale van Dijk

Internationale tekenfilmserie vanaf zondag wekelijks op tv

24 dec 1989

HILVERSUM - Zondag 24 december tussen twee minuten over zes en dertien minuten voor zeven wordt op Nederland 1 Alfred J. Kwak geboren. In een klomp.
Maar de rust in het prachtige Hollandse land- schap rond de klomp wordt al snel wreed verstoord: precies op die plek moet een pretpark verrijzen.
Het jonge eendje Alfred moet met zusjes en broertjes en ouders vluchten voor de aandenderende bulldozers. Alfred krijgt een nieuwe buurman als vriend, Henk de Mol.
In werkelijkheid is Alfred al een paar jaar geleden geboren in de gedachten van cabaretier-liedjeszanger Herman van Veen. Hij schreef de avonturen van het jonge eendje uit tot een scenario, dat voorlopig 52' afleveringen lang werd en hij schreef de muziek en de teksten van de liedjes.



Aan de Westduitse tekenaars Harald Siepermann en Hans Bacher (tot dusverre vooral bekend als de ontwerpers van konijn Roger Rabbit) vroeg Van Veen het eendje Alfred en 250 andere dieren vorm te geven. "En," zegt VARA-voor- zitter Marcel van Dam, "gelukkig kwam hij vervolgens het eerst bij de VARA om te kijken of co-poduceren er in zat. Met de VARA heeft Van Veen van oudsher vele bindingen. Al zijn shows werden in het verleden door de VARA-tv uitgezonden."

'Alfred J. Kwak' moest in de gedachten van Van Veen een tekenfilm-serie van internationale allure worden. Om aan de nodige 40 miljoen gulden te komen werden co-producen- ten gevonden in Westduits- land, Frankrijk, andere Europese landen en Japan. In Nederland is de serie geschreven, in Frankrijk nader uitgewerkt, in Duitsland ingetekend, in Nederland van muziek voorzien, in Japan gemonteerd en op Taiwan hebben enkele honderden tekenaars gewerkt om de dieren tot leven te brengen.

Van Dam: "Wij hebben er gedurende al die processen op gestaan, dat Alfred een herkenbaar Hollandse eend zou blijven. Onbewust worden via de avonturen van de dieren allerlei waarden overgedragen. De karakters haken op allerlei situaties in, zoals op de terreinen van milieu en Derde Wereld-problematiek. Het is ook een meesterwerk in didactische zin geworden. 't Is in de eerste plaats voor kinderen gemaakt, maar ook voor volwassenen is het een prachtig programma. Ikzelf heb nu zo'n zes afleveringen gezien, maar ik blijf uitkijken naar de rest, kan ik verzekeren."


Rechtvaardigheid


De VARA in een schriftelijke toelichting: "De getekende eend combineert een open oog met een groot gevoel voor rechtvaardigheid en het vermogen altijd op zijn pootjes terecht te komen. Alfred is een wereldverbeteraar, letterlijk en figuurlijk. Zijn avonturen spelen zich zowel in de Hollandse polder als op de toppen van de Himalaya's, in de tropen en een enkele keer zelfs buiten de dampkring af. Sociale omstandigheden en het milieu krijgen, boven alles, Alfreds aandacht." De gesproken teksten van Alfred, zijn dierenvriendjes en de liedjes worden in alle landen die de serie hebben gekocht in de taal van die landen nagesynchroniseerd. In Nederland en Westduitsland zingt Herman van Veen de liedjes zelf in.



Ale van Dijk