Eindhovens Dagblad
Marieke Los

Sprookjes in de late avonduren

24 juli 1990

Het Land van Ooit. Het land waar kinderen de baas zijn. Waar zij, die zich volwassen voelen 'terug dienen te schrijden in de tijd lot hun kinderjaren' en waar de bezoeker, helaas, na het verblijf, geen asiel zal worden verleend. 'Buitenlanders' kunnen deze zomer Hel, Land 's avonds bezoeken. Theatershows die ook overdag te zien zijn krijgen een extra dimensie doordat het langzaam donker wordt. Een sprookje van half acht tot middernacht.


Bij het overschrijden van de grens tussen Nederland en Het Land van Ooit hoeft de bezoeker geen paspoort te laten zien. Wel dienen buitenlanders zich de groet van Ooit eigen te maken. Resultaat is dat jong en oud bij de ingang wat onwennig met de rechte-rarm boven het hoofd staat te zwaaien waarna een sierlijke buiging volgt. Na wat oefenen is de 'douanebeambte' tevreden en het buitenland kan betreden worden.

De 'Lekker-Laat-Naar-Bed-Zomeravond' begint met een optreden in het Ooit-theater van 'killermachien' Rak de Reiger, die op de rug van Troe de Vlijmscherpe Koe een gevecht aangaat met de ijdele Sterk de Ridderman. Na een spannende strijd, afgewisseld met liedjes, loopt het, zoals alles in Ooit, gelukkig goed af.


Adembenemend


Vervolgens kunnen de buitenlanders wat rondlopen door het Land en de attracties uitproberen, maar niet te lang, want de Ooiters dirigeren hun bezoek al weer naar de volgende voorstelling: het verhaal van Het Gouden Geheim in het Manegetheater. Door de prachtig verlichte arena galopperen enorme, mooi uitgedoste paarden begeleid door live- gezongen liedjes, vertolkt door de twee hoofdrolspelers. Adembenemend, en langzaamaan begint de scheiding tussen kinderen en volwassenen te vervagen: iedereen schreeuwt, juicht en klapt om het hardst mee.

De schemering zet in, en de ongeveer achthonderd bezoekers verplaatsen zich naar de openluchtarena waar drie Franse ridders strijden om de hand van de zevenjarige Jonkvrouw Saskia, uit het publiek. De Jonkvrouw wordt, samen met "ons pap, ons mam en mijn zus" op het erepodium geplaatst en de rode, blauwe en witte ridder beginnen hun competitie.

Op de rug van hun vurige rossen steken ze ringen, splijten appels en gaan een zwaardgevecht aan. Nadat onder aanmoediging van het enthousiaste publiek de witte ridder heeft gewonnen, komt plotseling de gemene zwarte ridder de ring in. Een bloedstollend gevecht breekt uit tussen wit en zwart, waarbij wit meerdere malen het onderspit dreigt te delven, maar uiteindelijk overwint het goede. Jammerend wordt zwart de arena uitgedragen, waarna Vrouwe Saskia verheugd een handkus van haar ridder in ontvangst neemt.


Spannender


Inmiddels is het pikdonker geworden. Volgens de ouders van Kelly en Kevin was dat de reden waarom hun kroost zo graag naar de Lekker-Laat-Naar-Bed- Zomeravond wilde. De achtjarige Kelly: "Ik had gehoord van de reus en de paarden en het is veel spannender om die in het donker te zien." Haar vierjarige broertje begint, het is inmiddels half twaalf, wat bleekjes om zijn neus te zien, maar beweert stoer dat hij nog helemaal niet moe is.

De avond eindigt met een optreden van het Harlekijn Danstheater, dat De Droom van Alfred Jodokus Kwak opvoert. Een ballet uitvoering, geschreven en gecomponeerd door Herman van Veen waarin de gemoedelijke, onhandige maar dappere eend Alfred droomt dat hij geschaakt wordt door de Witte Koningin. Een boeiende voorstelling voor ouderen, maar minder interessant voor de kleintjes. Gevolg was dat veel ouders halverwege de voorstelling met hun dreinende kinderen ver trokken.
Directeur van Het land van Ooit, M. Taminiau, ziet ook in dat het ballet beter vroeger in de avond kan worden opgevoerd en overweegt De Droom van Alfred J Kwak vóór de Franse Ridders te plaatsen. Hij is zeer enthousiast over de Zomeravonden. "Wij hebben een vergunning om tien avonden per jaar 's avonds open te zijn. Vroeger, na de oorlog, waren mid-zomeravonden en zomer avondfeesten erg populair, maar die zijn, volgens mij door de onbe-trouwbaarheid van het weer, bijna helemaal verdwenen. Omdat di( avonden zo'n aparte sfeer hebben zijn wij er mee begonnen." Hoewel het bezoekersaantal op de tweede avond nog geen vijfde was van he aantal dat overdag Ooit bezoekt (4.000), blijft Taminiau optimistisch.
"De Zomeravonden moeten nog wat meer bekendheid krijgen Op de laatste avonden verwachter we veel meer buitenlanders."

Belangstellenden voor de Lekker-Laat-Naar-Bed-Zomeravonden kunnen nog op woensdag 25 en zaterdag 28 juli en woensdag 1 augustus in Ooit terecht. Visa kosten 15 gulden per buitenlander, kinderen onder de vier jaar hebben geen visum nodig.



Marieke Los