LEUSDER KRANT
Anco Mali

Eerste Zuid-Afrikaans muziekfestival in Nederland

"We zoeken contact met Hollandse muzikanten"

24 juli 2002

LEUSDEN Vrijdag 26 en zaterdag 27 juli vindt het eerste Zuid- Afrikaans Muziekfestival in Nederland plaats. Het KWV Euroka- sie Kunstefees Shosholoza wordt gegeven in De Korf te Leusden. KWV is de hoofdsponsor, en het is de eerste keer dat dit Zuid-Afrikaanse muziekfeest op het Europese vasteland wordt gehouden.


In Engeland staat het al voor de vierde keer op het jaarlijks programma. Dat heeft niets te maken met meer of minder affiniteit met het Zuid-Afrikaanse, maar vooral met het feit dat in Engeland in de loop van de tijd veel meer Zuid- Afrikanen zijn komen wonen dan dat in Nederland het geval is. Dat Nederland en in dit geval Leusden nu ook van de Zuid-Afrikaanse muziek kan genieten komt doordat de Leusdense Liesbeth Schevers de Zuid-Afrikanen die een aantal jaren geleden in een uitzendingsproject naar deze regio kwamen (en hier nog steeds werken) les in de Nederlandse taal heeft gegeven. Zo kwam ze met hen in contact, en werd ze bestuurslid van de Stichting Shosholoza. Zo ook ontstond het idee om ook in Nederland, zij het kleinschalig - verdeeld over drie dagdelen rekent men op zo'n 600 bezoekers in Leusden, terwijl dat er in Engeland maar liefst 9.000 zijn!- met een Zuid-Afrikaans muziekfestijn te starten.

Vrijdag 26 juli begint het feest in De Korf om 19.30 uur. Zaterdag 27 juli wordt er gemusiceerd vanaf 11.30 uur, en 's avonds vanaf 19 uur. Telkens spelen er drie ands. Vrijdagavond treedt gitarist Lucas Maree op. Zaterdag komen Jannie Dutoit en Christa Steyn die het repertoire van Louis Davids brengen. Met onder meer teksten over 'de kleine man' die nog altijd heel actueel blijken te zijn. Pedro Kruger en Valiant Swart zingen begeleid door een orkestje. En dan is er de Zuid- Afrikaanse a capella groep Duo Decin, gevormd door tien studenten. Het grootste gedeelte van het totale programma bestaat uit Zuid-Afrikaanse zang.
Er zijn kraampjes met Zuid- Afrikaanse producten zoals specifieke voedingsmiddelen, literatuur, Zuid-Afrikaanse wijnen, Zuid-Afrikaanse handvaardigheidsprodukten. Het Londens festival dat in de loop van enkele jaren is uitgegroeid tot een grootschalig kunstfeest gaat binnenkort naar Canada. Een deel van de artiesten die momenteel in Lon den optreden komen deze week naar Leusden.

Liebeth Schevers: "Shosholoza in Leusden wil in navolging van Engeland ook Duitsland en België er bij gaan betrekken. En wil ook een koppeling leggen naar Nederlandse artiesten die affiniteit hebben met Zuid-Afrika. Zo zal Frank Boeijen op ons festival langs komen. Frank heeft al heel veel samengewerkt met Zuid- Afrikaanse artiesten. Ook Stef Bos treedt met Zuid-Afrikanen op. Een bekend artiest als Herman van Veen heeft muzikale banden met Zuid-Afrika. Hij had graag willen komen maar zit vast door een eigen voorstelling.

Taal

De Zuid-Afrikanen streven ernaar het Zuid-Afrikaans dat als taal in de verdrukking komt omdat iedereen Engels gaat spreken, voor de toekomst te behouden. De Stichting Shosholoza steunt dit streven en koppelt gelden die met festivals verdiend worden terug naar kleinschalige projekten in Zuid-Afrika op het gebied van onderwijs. Het steunen van kunst en ?cultuur is hun doelstelling. Shosholoza heeft onlangs een kleuterschool in Zuid-Afrika geadopteerd die letterlijk niets bezit. Leerkrachten en kinderen bivakkeren in een container. Een heel gewone bezigheid als knippen en plakken kunnen ze de kleuters niet laten doen. Daarom stuurt Shosholoza onder meer tijdschriften, vingerverf, kleurkrijt naar dat schooltje. Door middel van toneelvoorstellingen maken ze het Aids-probleem duidelijk.

De Stichting Shosholoza verdient het ten volle om gesteund te worden in haar ideologische doeleinden. Leusden heeft de kleinschalige primeur van het Zuid-Afrikaanse muziekfestival maar kan grootschalig van zijn belangstelling op vrijdag 26 en zaterdag 27 juli blijk geven!



Anco Mali